Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poměry mezi větami

Od: lenkaa* odpovědí: 3 změna:

Ahoj můzete mi vysvětlit poměr mezi důslednou a příčinou? je věta Prši,a tak zůstaneme doma.Nenaridil si budík, a tak zaspal.Proč jsou všechny ty vety důsledkem já jsem si myslela že příčině Za jakou příčinou zůstaneme doma protože prší,z a jakou příčinou zaspal?nenaridil se budik diky za odpověď

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

johnys2000*
hodnocení

0x

To máš jednoduché, musíš si jen pamatovat že příčinné poměry jsou: neboť, vždyť a totiž. A důsledkové jsou: a proto, a tedy, a tudíž, a tak.

hodnocení

0x

Poměr důsledkový a příčinný určuje druhá věta.

Prší, a tak zůstaneme doma. - zůstaneme doma je důsledek toho, že prší

Zůstaneme doma, neboť prší. - neboť prší je příčina, proč zůstaneme doma.

Podobný příklad:

Musíš se dobře obléknout, vždyť je tam zima.

Je to poměr příčinný. Zdůvodnění: "je tam zima" je příčina, proč se mám dobře oblékout

Je tam zima, proto se musíš dobře obléknout.

Je to poměr důsledkový - "Musíš se obléknout" je důsledek toho, že je zima.

Zjednodušeněji řečeno - vždycky je něco příčina a něco důsledek. Gramaticky je důležité, jestli je ve druhé větě příčina, nebo důsledek.

doplněno 18.04.15 19:07:

Příčina a důsledek navzájem vyjadřují nějakou souvislost. Někdo nebo něco ovlivní, že se něco stane. Příčina je první, důsledek je druhý.

Příklady příčina x důsledek: teplé počasí x lehké oblečení, výhra v loterii x koupě domu, dobrá zpráva x smích, zkažené jídlo x nevolnost.

V příčinném poměru je to napsáno obráceně, ale i tak se jedná o příčinu a důsledek, jen v opačném pořadí. Příklady na důsledek x příčina: přišívání knoflíku x upadl knoflík, nákup květin x maminčiny narozeniny, jedu na kole x autobus mi ujel

Zkus si sama vytvořit pát takových dvojic, klidně je sem napiš. Třeba jen tak ve dvojicích, nebo už ve větách.

lankaa
hodnocení

To já vím, ale zajímalo by mě jak to poznam

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]