Nejste přihlášen/a.
Ahoj můzete mi vysvětlit poměr mezi důslednou a příčinou? je věta Prši,a tak zůstaneme doma.Nenaridil si budík, a tak zaspal.Proč jsou všechny ty vety důsledkem já jsem si myslela že příčině Za jakou příčinou zůstaneme doma protože prší,z a jakou příčinou zaspal?nenaridil se budik diky za odpověď
Poměr důsledkový a příčinný určuje druhá věta.
Prší, a tak zůstaneme doma. - zůstaneme doma je důsledek toho, že prší
Zůstaneme doma, neboť prší. - neboť prší je příčina, proč zůstaneme doma.
Podobný příklad:
Musíš se dobře obléknout, vždyť je tam zima.
Je to poměr příčinný. Zdůvodnění: "je tam zima" je příčina, proč se mám dobře oblékout
Je tam zima, proto se musíš dobře obléknout.
Je to poměr důsledkový - "Musíš se obléknout" je důsledek toho, že je zima.
Zjednodušeněji řečeno - vždycky je něco příčina a něco důsledek. Gramaticky je důležité, jestli je ve druhé větě příčina, nebo důsledek.
Příčina a důsledek navzájem vyjadřují nějakou souvislost. Někdo nebo něco ovlivní, že se něco stane. Příčina je první, důsledek je druhý.
Příklady příčina x důsledek: teplé počasí x lehké oblečení, výhra v loterii x koupě domu, dobrá zpráva x smích, zkažené jídlo x nevolnost.
V příčinném poměru je to napsáno obráceně, ale i tak se jedná o příčinu a důsledek, jen v opačném pořadí. Příklady na důsledek x příčina: přišívání knoflíku x upadl knoflík, nákup květin x maminčiny narozeniny, jedu na kole x autobus mi ujel
Zkus si sama vytvořit pát takových dvojic, klidně je sem napiš. Třeba jen tak ve dvojicích, nebo už ve větách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.