Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
píši sem kvůli tomu, že mam na Vás pár otázek tak kdyby se našel někdo kdo by mi na ně mohl odpovědět tak bych mu byl vděčný.
Takže tedy abych vás uvedl do děje.
Je mi 18 let a jsem již 3 rokem na učňáku s tím, že tento rok budu dělat závěrečky.
No a pravda je taková, že řemeslo, které momentálně studuji mě absolutně nebaví, tim pádem jsem začal přemýšlet nad tím, že bych po tom co se vyučim šel na nějakou další, pravděpodobně soukromou školu.
No a mé otázky jsou následující.
1. Do té další školy by jsem měl v plánu jít až příští rok, což by bylo v září roku 2016, no a to co mě trapí tak je to, že v té době mi už bude 20 let no a absolutně si nedovedu představit jak by to asi vypadalo v prváku, respektivě bych byl dán do třídy, kde budou lidi, kteří právě dostudovali základu a nebo zda bude pro mě dostupný nějaký individuální plán, kdy vlastně bych byl ve škole minimálně.
Opravdu vůbec netušim jak by to pak mohlo probíhat a proto bych se vás chtěl zeptat zda o tom někdo něco neví, jak by to tak nějak přibližně mohlo vypadat.
2. Další věc je taková, že co si tak pamatuji tak po základce jsem šel na učňák z toho důvodu, že jsem měl ve škole na vízo pár čtyřek tim pádem jsem dopadl tak jsem dopadl, ale pravda je taková, že v té době jsem ani nevěděl čím chci být, takže jsem se nějak nebránil tomu na co jsem ve výsledku šel, ale hlavně to co by jsem tím chtěl říct tak je to, jak by pak probíhalo přijetí na nějaké ty školy?
To by jako ty školy po mě požadovaly vízo, které jsem měl v 9.třídě a nebo něco takovýho?
Když nad tím tak přemýšlim, tak kdybych šel na nějakou soukromou tak tam jim pravděpodobně nejde tolik o ty známky jako spíš o prachy, ale kdybych ve výsledku chtěl jít na nějakou normální neplacenou tak bych velice rád věděl co by mě čekalo.
Díky za přečtení a za případnou odpověď.
Z toho si vůbec hlavu nedělej a klidně se přihlas. Nedávno jsem dokonce četl, že na nějaký učiliště se hlásil dokonce inženýr, kterému bylo přes třicet. Z počátku se sice v té třídě budeš asi cítit blbě, ale pak si zvykneš. Co se týče přímaček, tak, zde si také nemusíš dělat starsti, neboť pokud se nechceš hlásit na nějakou elitní školu jako je PORG, nebo tak něco, tak se všude dělají klasické přímačky nebo se přijímá i bez nich, záleží na škole. Jediné co by jsi špatným vysvědčením mohl ztratit jsu nějaké body na víc u těch přímaček. Hlavně si dej pzor na co se hlásíš, aby jsi pak našel uplatnění a nedělal další školu zbytečně.
Před chvilkou jsem odpověděla na tém/....
Podle mne je další učební obor jenom ztráta času.
Lepší je pokračovat nástavbou a získat maturitu.
——
Jak si představujete financování soukromé školy? Rodiče jsou povinni dítě živit, dokud se soustavně připravuje na budoucí povolání, ale nejsou povinni platit školné za soukromou školu.. Navíc zamýšlíte přípravu na povolání na rok přerušit a následně pokračovat stejným stupněm vzdělání ... Jiná otázka by byla, kdybyste po přerušení navázal vyšším typem školy.
Abych to ještě upřesnil tak ten rok pauzy by jsem si dal kvůli tomu, že v momentální chvíli už něco málo přes rok si vydělávám peníze přes internet a dá se říct, že za ten rok by jsem byl schopný si vydělat nemalé peníze, tim pádem by jsem si pak tu soukromou školu mohl platit sám.
Na nástavbu se mi jít nechce, protože osobně v tom nevidím žádný smysl, jediný o čem to je tak je to, že dostanu jeden papír navíc a pak můžu machrovat, že mám támhle maturitu a doufat, že mě někde vezmou do práce.
Popravdě už jsem taky uvažoval nad tím, že bych se na tu momentální školu teď ke konci třeťáku vykašlal a začal se naplno věnovat tomu co mě naplňuje a čím se taky můžu uživit, protože když si to tak vezmu tak celý ty 3 roky jsem na to kašlal a teď měsíc před závěrečkama se budu muset nějak naučit úplně všechno co jsme se kdy učili s tím, že jakmile možná udělám ty závěrečky tak to vidim tak, že vyučák šoupnu někam na půdu a pravděpodobně ho už v životě nevytáhnu.
No a prostě do budoucna by jsem chtěl dělat něco co by mě bavilo, což už teď dělám s tím, že už taky mám zařízenou živnost no a teď by jsem velice rád šel na školu, kde bych se mohl něčemu přiučit, abych to co teď momentálně dělám, mohl dělat ještě o něco líp.
Popravdě já to vidim tak, že škola není v životě všechno a že mi spíše jde o to aby jsem něco uměl než abych měl támhle tucet papíru, že jsem kdovíjak chytrej.
Samozřejmě já vim, že ty papíry jsou celkem potřeba, když se hlásim někam do firmy jako zaměstnanec, ale já by jsem radši skončil tak, že budu sám sobě pánem než abych támhle někomu vydělával peníze.
Takhle to vidím já.
Pokud na to máte nějaký jiný názor tak sem s ním!
Každopádně děkuji všem za odpověď.
Závěrečky děláte už tento rok. Proto si to oběhejte, ať můžete pokračovat už letos od září. Na co ztratit rok? Co byste po tu dobu dělal? Bez praxe asi byl na pracáku. To je lepší mít místo toho rok nového studia za sebou.
Je možné, že pokud splníte zkoušky, vezmou Vás hned do 2. ročníku. Tím máte ušetřený další rok. A budete věkově ke spolužákům blíž.
Soukromou školu bych neradila. Co znám ve svém okolí, jde jim především o tučné školné a přijmou i kdejakého oslíka. Jen aby měli hodně žáků. A navíc - kdo by Vám to hradil? Není to legrace, Vy jste zatím nevydělával, to by rodiče platili další 3 - 4 roky?
Něco už máte za sebou, vyberte si státní školu. Nebudete tam platit školné, naučíte se jistě víc. Hlavně takový obor, abyste měl následně maturitu a aby vás to bavilo. Ne jako ten učňák, jehož řemeslo Vás nebaví. Uvědomte si, jaký kus života budete následně pracovat, proto by to chtělo něco opravdu takového, co byste dělal rád. Zatím máte čas si vybrat. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.