Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stejnolehlost - přímka, kružnice, bod

Od: noname599878 odpovědí: 3 změna:

Je dána přímka p, kružnice k a bod A. Bod A neleží na přímce p ani na kružnici k, přímka p nemá s kružnicí k žádný společný bod. Sestrojte všechny úsečkyXY tak, aby X ležel na přímce, Y ležel na kružnici, bod A dělí úsečku tak, že vzdálenost AY=3* vzdálenost AX.
Řešení má být geometrické, mělo by se to dělat přes stejnolehlost. Prosím o postup. Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Pro začátek zapomeňte na kružnici, nechte bod X probíhat přímku p a ptejte se po množině všech bodů Y, ležících na přímce XA na opačné straně bodu A, než je bod X, a vzdálenost AY=3* vzdálenost AX. Tento hint by mohl pomoci, zapřemýšlejte. Nebude-li stačit, pište znovu.
noname599878
hodnocení

Děkuji za odpověď,

jestli jsem to tedy správně pochopila, nejde o to nakreslit si zadání a pak hledat body X a Y, ale o hledání bodu A.

Ještě jednou děkuji, vaše odpověď mi moc pomohla. :)

To jste mne zaskočila, jak vám ta odpověď mohla pomoci, když jste ji pochopila ěpatně. Samozřejmě nejde o hledání bodu A, ten je dán. Prostě ten bod A vezmeme za střed stejnolehlosti s koeficientem –3, sestrojíme obraz přímky p a bod Y bude průsečík této přímky s kružnicí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma stejnolehlost

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]