Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytvořit graf funkce s absolutní hodnotou

Od: kdosinekdo odpovědí: 1 změna:

Zdravím,

Potřeboval bych poradit, jak se to dělá. Nulové body určit umím, tabulku a nasledné rovnice taky. Problém nastane tehdy, když se do těch rovnic má dosazovat za x. Vůbec nechápu, kde to x mám sebrat. Byl bych moc rád, kdyby mi to někdo dokázal vysvětlit. Díky :)

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Není mi úplně jasné, co vám není jasné. Zřejměmáte problém spíš s pojmem funkce jako takovým, než s absolutními hodnotami.

Funkce obecně je předpis, který každému x z definičního oboru přiřadí jednoznačně y (z oboru hodnot). Takže to x byste měl sebrat v definičním oboru, nejlépe dosadit všechna x vůbec. To ovšem dost dobře nejde, to byste nestihl do konce života, takže podle typu funkce dosazujete jen některá, která umožní tu funkci nějak charakterisovat. Můžete například udělat tabulku tak, že vezmete hodně x blízko sebe, dosazením vypočtete příslušná y a vzniklé body pospojujete "rozumnou" křivkou; to vám může tát jakousi představu. U lineární funkce, jejíž grafem je přímka, stačí takhle získat dva body [xi, yi] pro i = 1 a i = 2 a spojit je přímkou. U absolutních hodnot může být ta funkce po částech lineární (ale samozřejmě nemusí), a ty "části" získáte práve uvahami o nulových bodech, a v nich pak postupujete jako výše.

Ale možná že kecám, váš problém jste popsal dost vágně. Možná byste mohl předhodit konkrétní příklad a popsat, co s ním umíte a na čem se zadrhnete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]