Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnoramenný trojúhelník

Od: estiss* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

dostali jsme na matematice dva příklady na rovnoramenné trojúhelníky a já nevím co s tím, tak bych vás chtěla poprosit o radu. Dala nám k tomu i výsledky na kontrolu jestli jsme to počítali dobře.

Př.1.

Je dán rovnoramenný pravoúhlý trojúhelník s obvodem 119,5 cm. Vypočti obsah.

o=119,5 cm

S=? (612,5 cm2)

Př.2.

Je dán rovnoramenný trojúhelník se základnou 20 cm a obsahem 240 cm2. Vypočti obvod.

a=20 cm

S= 240cm2

o=? (72cm)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Příklad P2 by měl být jednoduchý. Postup: Znám-li základnu a obsah, snadno vypočtu výšku, odsud pomocí Pythagorovy věty stranu, a obvod už je brnkačka.

Příklad P1 zde jsem špatně přečetl zadání, tak se musím podívat ječtě jednou

hodnocení

1x

Tak první příklad je též jednoduchý. Zase dám návod:

Jestliže stranu trojúhelníka označím a, pak základna je vlastně ůhlopříčka čtverce o straně a čiil a*sqrt 2. obvod je o = a(2 + sqrt 2 ) a obsah je a²

Podstatné je, že ten trojúhelník jepravoúhlý, to jsem při prvním čtení přehlédl.

doplněno 12.04.15 14:55: Oprava: obsah je samozřejmě ½a²-A kde vezmu to a? Nu, z rovnosti o =119,5 cm= a(2 + sqrt 2 ). A nemusím počítat extra to a, aly rovnou obsah:S = ½a² = ½[119,58/(2 + sqrt 2 )]²
estiss*
hodnocení

Děkuju, jen mi pořád nějak nedochází kde vemu to a.

thomaser*
hodnocení

0x

No ten první příklad jsem neveděl, ani moje sestra :D. To z toho obvodu to nejde podle mého, potom napiš jak to vypočítala vaše učitelka z matematiky. Díky moc

Rovnoramenný trojúhelník
estiss*
hodnocení

No tenhle příklad podle mě taky nejde, hledala jsem ruzné vzorce na internetu a v tabulkách a žádnym jsem se nikam nedostala. Počítat to přes výsledek mě napadlo také ale to by mi asi neuznala. :D Kdyžtak dám teda vědět jak se to počítalo pokud na to nikdo nepřijde.

honzajm

V první okamžik mě řešení prvního příkladu napadlo stejné - akorát pak jsem si uvědomil, že je třeba vypočítat obsah, čili nedá se vycházet z toho, že je uvedený v závorce, to je jen pro kontrolu. Takže pro výpočet známe jen údaje - trojúhelník je rovnonoramenný, pravoúhlý, obvod o = 119,5 cm, z toho je třeba vyjít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]