Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z ekonomie na IT obor

Od: amoriel odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

nějaký čas googluji nějaké názory k tomuto tématu, ale nenacházím, takže se ptám tady.

Příští rok dokončím maturitu v oboru podnikání (dálková forma) a vrtá mi hlavou, co dál. Nejsem úplně blbá, studovala jsem jeden čas 2 školy najednou, bohužel kvůli zdraví jsem musela jednu z nich ukončit. Průměr známek mám 1.8 a to aniž bych se musela nějak učit - většinou to jen prolítnu den předem.

Mám ale problém - láká mne studium informačních technologií na VOŠ ve Varnsdorfu (je to snad jediná škola (zřizovaná krajem), která umožňuje studium tohoto oboru dálkově). Mé předchozí zaměření je od toho technického na hony vzdáleno. Mám vůbec šanci takový oborový přesun ustát? Má někdo podobnou zkušenost? Jak moc do hloubky se jde a začíná se od začátku nebo se předpokládá nějaká předchozí znalost oboru?

Ve volném čase se zaobírám HTML5, CSS3, JavaScriptem, C#...takže úplně nepolíbená nejsem, ale děsí mne předměty: elektrotechnika, elektronika, elektrická měření, logistika...to jsou všechno věci o kterých nevím ani fň. Tak nevím, jestli má vůbec smysl se na tu školu hlásit.

Přes příjimačky projdu - konají se pouze formou pohovoru, otázka je - je možné udělat takovou školu bez předchozího zaměření na IT?

Díky za případné odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

2x

amoriel, zkus zapátrat logicky: podívej se, jaké obory VOŠ ve Varnsdrofu učí a který by byl pro tebe -> najdeš obor s kódem 26-47-N/04 (viz vosvdf.cz/... ), kde 26 znamená skupinu elektrotechnických oborů a to 47 je specializace na IT. Někde by měl být tak zvaný rámcový vzělávací program, což je základní popis oboru, který si školy rozepisují podle své specializace na tak zvané školní vzdělávací programy.

Pro tento obor najdeš na webu víc informací spíš na jiných školách, ale může to posloužit jako vodítko.

Výpočetní technika (ačkolive ze všeho vůbec nejméně počítá) se už z počátku učila na elektrotechnických školách, ale v dnešní době je elektrotechnika v počítačích spíš jako benzín v autě a elektrotechnické obory jsou brané spíš okrajově, i když je to elektrotechnický obor. Většinou se probírají základy elektrotechniky bez rozpitvávání obvodů, základy logiky a logických obvodů, což se hodí při programování, trocha elektrického měření, takže žádná složitá elektronika, z elektrotechniky hlavně bezpečnost práce a zařízení. U počítačů a velkých serverů jde spíš o napájení, které už jde dál jako bezpečné napětí, které neublíží, chlazení, větrání, zabezpečení, alarmy, apod. a pak ještě princip harddisku, přenosu dat po sítích, ale to už je omezeno jenom na logické úrovně napětí, takže se to dá zvládnout.

V IT oborech jde hlavně o IT znalosti a dovednosti a týmovou spolupráci, což použiješ při studiu elektrotechnických předmětů, kde se budeš radit se spolužáky a spolužačkami, které již tyto taje znají a naopak jim můžeš na oplátku být užitečná při výuce toho, co znáš ty.

Zkus se důkladně podívat na stránky zvolené školy, najdi školní vzdělávací plán, nebo asi jen rozvrhy a z nich se dá vyčíst kolik tam je IT předmětů a kolik elektrotechnických, nebo si do školy napiš o informace.

infoabsolvent.cz/...

doplněno 08.04.15 14:10:

Jenom pro porování, co se učí v Pardubicích v podobné oboru 26-47-N/15 - proklikáš se přes http://www.spse.cz/ -> VOŠ -> Výpočetní technika a po najetí na stránku najdeš i rozvrh, elektrotechniky je tam málo, jenom základy. A podobné to asi bude i podobných oborů jiných škol.

amoriel
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Pročetla jsem si charakteristiku oboru na infoabsolventu a musím říct, že mě to poněkud uklidnilo. Zdá se to zvládnutelné.

Ještě jednou děkuji, do studia na této škole s největší pravděpodobností půjdu. :)

host*

Samozřejmě se můžeš s předstihem trošičku podívat na základy elektrotechniky, základy logických obvodů a základy elektrických měření. Naučit se od někoho, kdo má malý digitální multimetr změřit si napětí tužkové baterie, malého knoflíkového článku do hračky nebo hodinek, napětí ploché baterie, změřit si odpor něčeho, třeba žárovky do baterky, vyzkoušet si zkoušečku vodivostí.

Nechat si vysvětlit rozdíl mezi stejnosměrným napětím třeba z autobaterie a střídavým napětím ze sítě nebo transformátoru, podívat se, jak silné dráty se používají na velké proudy a jaké na malé proudy, jaký je rozdíl mezi drátem a lankem, k čemu je izolace na drátech, atd.

Základy logiky, logický součin AND (i) a logický součet OR (nebo) a logickou negaci NOT (ne, není) (například na lyže potřebuju lyžařské boty i lyže, nebo vezmu si klobouček nebo čepici, atd). Můžeš se podívat, jaké napětí a proud potřebuje LED k rozsvícení, jak se dá ze 7 segmentů složit všechny číslice o 0 do 9, atd...

Ale ve škole vám řeknou to potřebné rychleji než při vlastním pátrání, a cíleně k tomu, co budet potřebovat.

Držím palce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]