Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnice se zlomkama

Od: bflmpsvzy odpovědí: 8 změna:

Pěkný den, znáte nějáký osvěčený nebo dobrý způsob na počítání rovnic se zlomky? Skoro vůbec to nechápu,kdyby to byl někdo kdo vysvětlí moc díky :)

8.ročník

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alice306*
hodnocení

1x

Hned jako první doporučuji zbavit se jmenovatelů a to tak, že najdeš nejmenší společný násobek a potom vypočítat jako normalní rovnici. Zkus si nějakou vypočítat a v případě chyby to tady vlož, koukneme se na to.

bflmpsvzy
hodnocení

Posilam screen rovnice a zajímá mě jak přijdu na to /.6? Díky
Rovnice se zlomkama
he

Musíš vždy najít spol. násobek:) Nemusí být nutně nejmenší, ale bude se ti to tak lépe počítat.

bflmpsvzy
hodnocení

Je tohle vypočítáno správně? Pokud ne, kde je chyba?

Rovnice se zlomkama #2
blbost

Co to je za blbost, z hlavy vidím

4x + 9x = 13*12 takže x=12

Ono si stačilo udělat primitivní zkoušku a nepsat takové blbosti

První a naprosto zjevná chyba je hned v tom, že ve druhém řádku úplně zmizelo x.

Následně se tam pak zase vrátilo, ale není mi jasné, kudy. Prostě počítáš nepozorně, a to se pak těžko opravuje. Zkus to znovu.

Taky nevím, jak tento výpočet souvisí s výše uvedeným zadáním. Nebo to je jiný příklad?

Ttochu štábní kultury.

jasminka*
hodnocení

1x

Ahoj, já bych to řešila takhle:

je to sice složitější (vícekrokový) postup, ale mně je jasnější

x/3 + 3x/4 = 13 (místo zlomku píšu lomítko, zlomková čára mi nejde napsat)

4x/12 + 9x/12 = 13 (rozšíříš si zlomek aby jsi měla ve jmenovateli 12tiny, tj.3*4=12 - máš 12 ve jmenovateli, x*4=4x - rozšířila jsi i čitatel, to stejné uděláš u 3x/4)

4x+9x= 156 (13*12) - vynásobíš obě strany 12, tj. odstraníš si zlomek a 13 musíš vynásobit aby si zachovala rovnost

13x=156

x=156/13

x=12

Je to srozumitelné? Kdyby ses chtěla ještě na něco zeptat, tak klidně napiš.

jacka1234
hodnocení

0x

Já to taky nechápu bohužel *zed**blee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]