Nejste přihlášen/a.
Pěkný den, znáte nějáký osvěčený nebo dobrý způsob na počítání rovnic se zlomky? Skoro vůbec to nechápu,kdyby to byl někdo kdo vysvětlí moc díky
8.ročník
Hned jako první doporučuji zbavit se jmenovatelů a to tak, že najdeš nejmenší společný násobek a potom vypočítat jako normalní rovnici. Zkus si nějakou vypočítat a v případě chyby to tady vlož, koukneme se na to.
Co to je za blbost, z hlavy vidím
4x + 9x = 13*12 takže x=12
Ono si stačilo udělat primitivní zkoušku a nepsat takové blbosti
První a naprosto zjevná chyba je hned v tom, že ve druhém řádku úplně zmizelo x.
Následně se tam pak zase vrátilo, ale není mi jasné, kudy. Prostě počítáš nepozorně, a to se pak těžko opravuje. Zkus to znovu.
Taky nevím, jak tento výpočet souvisí s výše uvedeným zadáním. Nebo to je jiný příklad?
Ttochu štábní kultury.
Ahoj, já bych to řešila takhle:
je to sice složitější (vícekrokový) postup, ale mně je jasnější
x/3 + 3x/4 = 13 (místo zlomku píšu lomítko, zlomková čára mi nejde napsat)
4x/12 + 9x/12 = 13 (rozšíříš si zlomek aby jsi měla ve jmenovateli 12tiny, tj.3*4=12 - máš 12 ve jmenovateli, x*4=4x - rozšířila jsi i čitatel, to stejné uděláš u 3x/4)
4x+9x= 156 (13*12) - vynásobíš obě strany 12, tj. odstraníš si zlomek a 13 musíš vynásobit aby si zachovala rovnost
13x=156
x=156/13
x=12
Je to srozumitelné? Kdyby ses chtěla ještě na něco zeptat, tak klidně napiš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.