Nejste přihlášen/a.
Nevíte jak se vypočítá průměrná rychlost?Ale nesmí to být průměr z rychlostí.Nám učitelka říkala,že na každý příklad je na to jiný vzorec.Děkuji
Příklad: vypočtěte průměrnou rychlost auta jedoucího z místa A do B rychlostí 40km/h a zpět rychlostí 60km/h.
právě,že ne .to je průměr z rychlostí .
má to vyjít vp=2*v1*v2/v1+v2 což je 48 km/h
já bych chtěla vědět jak se na ten vzorec příjde.
Průměr z rychlostí se počítá jako tzv. harmonický průměr. Sečtete převrácené hodnoty, vydělíte počtem hodnot a hodnotu opět převrátíte. Ve Vašem případě tedy (1/40+1/60)/2 = 1/x
Píšete: má to vyjít vp=2*v1*v2/v1+v2 což je 48 km/h : dvakrát čtyřicet krát šedesát, to celé lomeno čtyřicet plus šedesát = čtyřitisíceosmset setin = čtyřicetosm jednin = 48
tak to bylo myšleno? PT /stařenka/
To jsem nepsala já ale zcela jistě to bylo tak myšleno, pisateli (pisatelce?) tam chybí závorky.
K obecnému vzorci: můžete ho mít pořád stejný, (jak jsem ho popsala výše), ten, co uvádí tazatel (s přidáním závorek ), je jen úprava vzorce pro průměr pouze dvou rychlostí (ale jakýchkoliv). Pro průměr jiného počtu by zase vypadal jinak. Ty násobky rychlostí v čitateli jsou vlastně jen společným jmenovatelem převrácené hodnoty, dvojka z čitatele je vydělení převrácené hodnoty dvěma (dvě rychlosti průměrujeme).
Ne, x jsem označila to, co tazatel(ka) označuje vp. Tedy naši průměrnou rychlost. A omlouvám se, u minulé odpovědi jsem omylem dala "odpovědět" místo "doplnit odpověď", a tak jsem to trochu znepřehlednila
Proč mně vychází 1/48 a ne 48/1 což je =48. Kde dělám chybu? Můžete polopaticky. Díky, PT /stařenka/
A nevíte když třetinu dráhy jede 50km/h a zbylé dvě třetiny 90km/h.učitelka říkala,že podle podle harmonického průměru to vypočítat nejde.
Samozrejme, ze to lze opet harmonickym prumerem. Je to stale to same. Akorat se zmeni pomery.
1/3 drahy 50km/h
2/3 drahy 90km/h
jaka prumerna rychlost je na 3/3 drahy?
1/50+2/90=3/v
v=3/(1/50+2/90)
Já bych na to šel po lopatě.
Při rychlosti 50 km/hod ujede za jednu hodinu 50 km
Zbývajících 100 km při rychlosti 90 km/ hod ujede za 1,111 hodiny
Celkem tedy 150 km ujel za 2,111 hodiny
No a v = s/t = 150/2,111 = 71,053 km/hod
doplněno 17.12.09 21:04:stejně by vyšel i původní příklad
za 1 hodinu při rychlosti 40 km/hod ujede 40 km
40 km při rychlosti 60 km/hod ujede za 0.666 hodiny
Tedy 80 km překonal za 1,666 hodiny
v = s/t = 80/1,666 = 48 km/hod
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.