Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebovala bych poradit nějaké dva filmy, které jsou v určité opozici dle zadání mojí seminární práce. Napadl mě jedině Flashdance (1982) jako komerční film, jenže k němu nemůžu najít nekomerční film (jak vůbec poznám nekomerční film, mohl by to být třeba Přelet nad kukaččím hnízdem?), se kterým bych ho mohla porovnat. Jinak můžete psát i další nápady na ty filmy podle toho, viz níže. Děkuji všem za pomoc.
Dobrý den, pokud jde o komerční a nekomerční film, tak bych možná zkusil porovnat český příklad - myslím, že ve stejném roce šel do kin Troškův film Slunce, seno, jahody (a ten byl považován skoro za odpad a komerci) a film Vesničko má středisková (Menzel).
No, a Vesničko má středisková se dostal až do nominace na Oskara a je považován za vkusnou komedii. Oba filmy zpracovávají stejný námět - současná (v té době) vesnice, ale jsou v opozici, resp. obě komedie mají jinou úroveň a možná i diváka. Zdravím!
doplněno 05.04.15 11:55:No, není to asi přesné, ale když si porovnáte jejich filmografie, tak ten Troška je komerční a Menzel umělecký (ale, i tam je komerce). Ono se to obtížně definuje - komerční je výdělečný a to je úmysl každého umělce. A komu to moc nejde, tak může říkat, že je alternativní .
anzionka - ale, snad nejde o to, stavět do protikladu různé filmy, ale takové, kde je společný námět nebo prostředí, ne? To můžete srovnávat Krtečka a něco od Havla. Ale, o to snad nejde.
A to, co tam uvádíte, máte zpracovat vše nebo si z toho seznamu vybrat jen jedno téma?
Bene, je zadáno, že si máme vybrat dva stejné kulturní produkty, tj. divadelní hry, filmy, obrazy, sochy... apod. (tj. nemůžu srovávat sochu s obrazem a román s divadelní hrou) z jedné kulturní epochy, tj. oboje dvoje třeba romantismus, baroko apod., které musí být v některé z výše uvedených opozic, viz fotka u otázky. Nikde není napsáno, že to musí být žánrově stejné, jako že když si vyberu divadelní hru komedii musím to srovnávat opět s komedií, hlavní je na tom to, aby to bylo v opozici, jako třeba komerční nekomerční nebo tradiční a novátorské...
Trochu jsem se nechal inspirovat Benem a napadl mě další Menzelův film (zatracovaný). Život a neobyčejn/... a proti němu postavit megafilm , s tématem ze stejné doby a situovaný do téže oblasti, třeba Nepřítel před branami. Úhel pohledu si lze vybrat: Je to komedie proti dramatu, finanční David a Goliáš, alternativní kultura proti komerčnímu monstru. Ale neberte mě vážně. Sám sebe považuji za kulturního barbara a dotyčné filmy mě napadly, protože od dětství sjíždím vše, co jen trochu zavání WWII.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.