Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, může někdo poradit vhodnou povinnou četbu do třetí třídy. Nic dlouhého a složitého. O letadélku káněti už máme. Děkuji.
Hodně záleží na konkrétním dítěti (jaké má čtenářské schopnosti, čemu už rozumí, co ho baví, jaký typ knížek upřednostňuje, kluk X holka). Obecně moc radit nejde, protože je důležité, aby knížka děti hlavně bavila a motivovala ho číst.
Mnoho z tady uvedených titulů mi přijde pro takto staré děti ještě těžkých, pokud by to byl vyspělý čtenář, tak proč ne, jak říkám, záleží na konkrétním dítěti. Jsou děti, které ve třetí třídě čtou ještě edici druhé čtení, jiné děti už čtou v pohodě Hobita nebo Harryho Pottera.
Pokud si dobře vzpomínám, tak loni ve třetí třídě, kde jsem pracovala, děti hodně bavilo cokoliv od Astrid Lindgrenové (Strašidlo Sušinka, Emilovy skopičiny, Pippi Dlouhá punčocha a mnoho dalších). Hodně populární je také Deník malého poseroutky (i já jsem se kolikrát dost nasmála), u holek pak třeba Ghúlmošky. Napadá mě ještě Záplaťák, Lichožrouti, knížky od Roalda Dahla, Zlobilky, Nezbedníci, zajímavé jsou i knížky z edice Druhé čtení a Třetí čtení.
Zkuste kouknout na seznam, který zveřejnily Čtenářské kluby, najdete v něm také hodně zajímavých knih (navím, zda mohu přidat odkaz, ale jedná se o neziskovku, tak snad ano). ctenarskekluby.cz/...
Povinná? To by měla doporučit učitelka. Ale pro tento věk a zvídavost je dobrá knížka například
a) Eduard ŠTORCH, Lovci mamutů z doby kamenné, velmi hezky psaná (Mamutík, Kopčem, Veveřice, Dráp, atd..), dále
b) Adolf BRANALD, Dědeček automobil z doby začátků výroby automobilů Laurin&Klement v Mladé Boleslavi, vítězné závody - případně je pro doplnění atmosféry té doby i film stejného jména s Luďkem Munzarem
c) SEMPÉ / GOSCINI, Malý Mikuláš - několik knih příběhu o chlapci Mikuláši a jeho kamarádech - vtipná, dobře se čte a i dospělí neudrží smích.
d) Miroslav ŠVANDRLÍK, Příběhy žáků Kopyta a Mňouka - sice hodně staré, ale stále dobré.
e) Božena NĚMCOVÁ, Pohádky a pověsti - to by snad měl znát každý, pokud si to někdo nepřečte jako dítě, tak se k tomu už asi nikdy nevrací. Případně i další a další pohády, například Diamantová sekera, Andersenovy Pohádky, pohádky bratří GRIMŮ (Zvířátka a petrovští) a jiné a jiné, např. O hajném Robátkovi a jelenovi Větrníkovi, Křemílek a Vochomůrka, atd. atd..
f) Daniel DEFOE, Robinson, pro tento věk nejlépe v převyprávění Josefa Václava PLEVY - celosvětově známý příběh.
atd...
Klidně bych vybrala z doporučené literatury pro 4 třídu, ale toto by vás mohlo zajímat nejvíce zsmohylova.cz/...
knihovnaskoronice.webk.cz/... odkaz na doporučenou četbu 6-9 tř. + maturitní ročníky.(na pozdějc)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.