Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pořadové číslo vs. posloupné číslo

Od: erp odpovědí: 5 změna:

Je pojem "pořadové číslo" a "posloupné číslo" synonymum?

Např. když řeknu: "generovat posloupné číslo od 1" a "generovat pořadové číslo od 1", chápete obojí jako totožné sdělení?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pořadová čísla jsou ta, která určují pořadí, např. stránek v knížce, či závodníků v soutěžích.

Posloupná čísla představují prakticky nějakou řadu čísel, která je určitým způsobem charakteristická.

Podrobně o posloupnosti např. zde: ucitel.net/...

Je tedy patrné, že se nejedná o totžné sdělení.

hodnocení

0x

Přiynám se, že pojem "posloupné číslo" jsem ještě nepotkal (má to být prvek posloupnosti? Pokud ano, pak viy Strejc. Opravdu nevím). Kde jste na to přišel? Pokud jste potkal takovou úlohu, měla bz k ní někde být k naleyení definice, ale to bzste si ji přečetl a nemusel se nás ptát.

erp
hodnocení

Potřebuji automaticky generovat prostřednictvím skriptu variabilní symboly ke smlouvám a to podle principu "číslo popisné + číslo od 1" (tedy smlouvy budou mít své pořadové, či chcete-li posloupné číslo 1, 2, 3, 4, atd.), např. č.p. 854 + 1, variabilní symbol je 8541, pro č.p. 2530 už bude v.s. 25302. A teď řeším, zda to číslo nazvat "pořadové číslo" nebo "posloupné číslo", protože v nastavení bude asi takový popisek: nastavte variabilní symbol:

číslo popisné + pořadové číslo

případně

číslo popisné + posloupné číslo

Pochopili byste to?

Takže váš problém není, jak se mi zdálo, že byste měl názvy a nevěděl, co znamenají, ale spíš naopak, vy víte, co ty vyrazy znamenají a nevíte, jak to nazvat.

V tom případě je to na vás, a pokud k tomu napíšete vysvětlení (tedy tu definici), můřete to nazvat pro mne za mne třeba i ordinální číslo. Mně osobně by se líbilo víc to číslo pořadové, právě proto, že "číslo posloupné" mi nějak nic moc neříká, ale když se rozhodnete pro "posloupné a vysvětlíte to, proč ne.

Jen jedno upozornění. Chápu-li to dobře, tak "číslo popisné" je něco předem objektivně daného (popisné číslo domu, kterého se smlouva týká?, ale to není zas až tak podstatné). Ale zdá se mi, že čísla popisná nejsou v pořadí za sebou a nemají stejnou délku. Pak si musíte dát pozor na to, aby bylo jasné, která část v.s. je tvořena číslem popisným a která číslem pořadovým /či posloupným, chcete-li). Příklad: v.s. 2512 označuje druhou smlouvu, a ta je vázána k číslu popisnému 252, nebo se týká šísla popisného 25 a je to v pořadí dvanáctá smlouva? Asi by to chtělo nějak zafiksovat délky těch částí, třeba buderte.li vědět, že smluv nebude méně než destt ticíc, číslovat je od 0001 do 9999. Prostě to nějak ošetřit.

erp
hodnocení

Děkuji za připomínku, je k věci *palec*

No, já si právě myslel, že pořadové číslo a posloupné číslo jsou (skoro) synonyma, ale chtěl jsem vědět, jestli to tak chápu sám, zdá se, že ano :) Asi tedy budu používat pojem pořadové číslo, uznávám, že jeho význam je zřejmější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]