Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Xenofobie vůči cizincům

Od: repkin* odpovědí: 29 změna:

Popište prosím (pokud možno stručně), proč nemáte rádi nebo vám vadí cizinci (např. Vietnamci mi vadí, protože neexistují české večerky, pěstují trávu, Ukrajinci mi vadí, protože berou práci našim lidem, Rusové mi vadí protože si hrají na mafiány, Arabové mi vadí protože to jsou teroristi apod.). Mám to pro potřeby studia k sepsání seminární práce na téma cizinci. Díky ;).

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

5x

Repkine, stručná vyjádření Vám podle mne nepomohou, šlo by o "zkratková" tvrzení,

podobná těm, jež uvádíte v příkladech. Zamyslete se nad nimi a pak se o napsání pokuste sám.

Vložte sem svůj text, pomůžeme Vám s případnou opravou.

Pro začátek:

Ukrajinci Čechům práci neberou, protože Češi by práci, kterou tu Ukrajinci vykonávají, nedělali (a už vůbec ne za za podmínek, za kterých tu Ukrajinci pracují a žijí).

Kolik znáte Arabů, abyste o nich mohl tvrdit, že jsou teroristé?

Obdobně u Rusů – zdaleka ne všichni "si hrají na mafii". Se vztahem k Rusům je to u nás složitější. Myslím, že hodně z nás ještě pamatuje "internacionální pomoc" z roku 1968 (mně třeba trvalo dost dlouho, než jsem dokázala ruštinu oddělit od národnosti, od "pomoci" a od vývoje po roce 1969...) Myslím, že vztah k Rusům je u nás ovlivněn spíše událostmi z 68. roku a následnými 21 lety.

Neznám jediného Vietnamce, který by pěstoval marihuanu (tím nezpochybňuji, že se mezi najdou i pěstitelé). Znám ale řadu milých usměvavých vstřícných majitelů a zaměstnanců vietnamských večerek. Neumím si představit, že by Češi v českých večerkách stejně ochotně pracovali denně od 7.00 (někde i dříve) do 22.00 (někde i déle) bez volných víkendů, svátků a dovolených ... (Vy ano?)

S příčinami xenofobie to není tak jednoduché ani jednoznačné ...

Mně osobně nevadí žádná národnost.

dam®

To je zlost nebo řečiště nenormálních osobností? Co řešit , co by turista, nebo si pořídím někde bydlenín na rok a nebo déle. Kdo chce být xenofob, jenom ten trubec bez chtění být lepší bez přehledu jak se vlastně žije mimo jeho vlastních pár metrů.

Jen ještě doplním k Ukrajincům, že to práci, kterou tafy "berou" Čechům, dělají mnohdy Ukrajinci s vysokoškolským vzděláním.

Jinak tohle už není odpověď Ivzes: předpokládám, že ty xenofobní důvody, které uvádí tazatel, nejsou skutečné jeho názoru, ale příklady, jak si myslí, že by mohla odpověď vypadat.?ořná ano, ale ne moje.

repkin*
hodnocení

Ano, přesně tak, měly to být jen příklady, né můj názor.

repkin*
hodnocení

Při odpovědi dopsané skoro u konce mi spadl PC :-D Takže znovu ...

Kamenujete mne zbytečně, jelikož to nebyl můj názor, ale právě názor lidí, se kterými jsem se setkal ve své práci. Takže jsem to uvedl pouze jako příklad. Seminární práce je filosofická a má být na nějaké téma, se kterým se setkáváme v práci a tak jsem si vybral právě tu xenofobii vůči cizincům. A jelikož jde o filosofii, tak tam nejde o to, jestli je to dobré nebo špatné. V první části práce uvádím ze statistik počty cizinců s trvalým a dlouhodobým pobytem v ČR, v druhé části chci trošku popsat právě hlášky, které slýchávám od našich zákazníků. V další části práci na to chci vyjádřit svůj osobní názor na věc, kdy v podstatě nechám ale rozhodnutí o tom, jak to ve skutečnosti je nebo není na tom čtenáři. V podstatě je to úvaha. Proto tu nechci rozpitvávat svůj názor, ale chtěl bych "slyšet" názory vás, relaitvně normálních lidí, protože si poslední dobou čím dál víc začínám myslet, že z našich zákazníků většina normální není (ať už extrémně na jednu či druhou stranu) :-D I já mám spoustu známých mezi cizinci :)

doplněno 26.03.15 20:10:

To byla reakce na příspěvek od ivzez. Jinak pokud možno stručně to chci z toho důvodu, že při své poslední seminární práci na max. 7 stran jsem se rozjel na 32 stran :-D lektor to číst nebude a řekne, že jsem nesplnil zadání a tak nesplnil podmínky pro připuštění k zápočtovému testu. Nakonec jsem mu to stáhnul na 25 ale zápočet jsem udělal :-D. Témata na co psát je dost, ale není na to čas. Jsem zvědavej, jestli se dostanu k bakalářce, jak mi to půjde tam :-D

doplněno 26.03.15 20:15:

Je třeba zajímavé, že v ČR s trvalým pobytem a dlouhodobým nad 90 dní žije nejvíce Ukrajinců a v závěsu za nimi jsou Slováci. (zdroj: statistika MVČR)

iz*

Já Vás přece nekamenuji (nebyl to můj záměr), jenom poukazuji na to, jak jsou podobné názory zkratkové a zavádějící...

Ta statistika je zajímavá. Měla jsem zato, že u nás žije nejvíc Slováků, potom Vietnamců a pak dalších ... budu si muset doplnit informace. (-:

repkin*
hodnocení

No a to je vlastně to, na co bych chtěl v té své seminární práci poukázat. Bohužel spousta lidí se nezamyslí a to nejen u tohoto, ale u čehokoliv. Filosofické otázky bychom si měli pokládat každý den. Přijít domu a sjet manželku, že nemám večeři umí každej, ale kdo se zeptá jaký měla dneska den, co dělala a co se dělo? Co když se dozvěděla nějakou špatnou zprávu, měla zdravotní problémy, dělala jiné věci ,které museli být v daný čas udělané a nestihla tu večeři včas udělat? To už se nezeptá nikdo (i kdyby jen sám sebe). O tom je filosofie *slunce*

jokeer*
hodnocení

2x

Já nemám rád pouze ty lidi, co nechtějí pracovat a nechávají se vyživovat od státu. Nevím kdo komu bere práci, kdo chce pracovat, ten si práci najde. Pokud je člověk čestný a poctivý, tak je jedno jaké je barvy.

repkin*
hodnocení

Děkuji za názor, samozřejmě vím, koho máte na mysli, ale ti se již "bohužel" mezi cizince nepočítají, takže bychom byli opět v diskusi na jiné téma.

lidus*
hodnocení

1x

Zpravodajské služby se rozhodly vytěžit nás;), ;)?

Nevadí mi žádný cizinec co je tu na krátkodobý pobyt, ten plebs co se sem stěhuje mi vadí bez rozdílu národnosti. Přemýšlím -li nad tím tak nejvíc mi vadí Izraelci, studuje jich tu velké množství, téměř všichni tu zůstanou, vyrůstají modlitebny a vkrádá se sem pomaloučku jiná kultůra.

doplněno 26.03.15 20:17:

Většina těch co tu studují VŠ (hlavně lékařskou fakultu, dokonce i vojenskou) a mylně ji říkáme Arabi.

doplněno 26.03.15 20:19:

Kdepak z mého muže byste jen velice těžko vymámil nějaký názor na toto téma asi prošel školením nebo co.

repkin*
hodnocení

Děkuju za názor, s Izraelcem jsem se snad ani nestekal, nebo o tom nevím, ale i tak dobrý.

doplněno 26.03.15 20:08:

BTW: lidus manžel by na tohle téma mohl vyprávět hodiny co:-D Bohužel to je právě ten názor z druhé strany který budu psát až v další části té svojí práce.

doplněno 26.03.15 20:22:

*smich* Nebo toho za ty leta má plný kecky z práce a tak chce mít alespoň doma klid, taky mám někdy takový období. No jo no, já jsem ještě mladej a perspektivní :-D Alespoň šéf to vždycky říká, když na někoho nadávám :-D

mp*

Lidus Vy mě celkem zajímáte, Jak Vám můžou vadit Izraelci?

hodnocení

0x
Mám ráda Čechy,protože jsem patriot ;)
repkin*
hodnocení

No myslím si, že jsem taky, ale současné Čechy rád nemám ... *smich* ale to odbíháme od tématu.

A koho vlastně máte rád? Psal jsem, že vám vadí cizinci, ale současné Čechy rád taky nemáte.

kristyn3*
hodnocení

0x

nemám ráda Poláky (sice bydlím cca 20 km od hranic), ale oni jsou prostě všude,jsou hluční a myslí si že jim všecko patří. (obzvlášť jsem to zažila v Řecku na dovolené. Bylo tam sice pár Čechů, ti byli v klidu. Najednou se kdesi spoza rohu vynořila skupinka asi 30 Poláků na kole, řvali po sobě: Mamo, tato...Nie mogę znaleźć okulary... Takže jsem si nepřipadala že jsem v Řecku, ale jak v Polsku na burze...

lucie*
hodnocení

0x

Měla bych nenávidět někoho kdo pracuje(a někdy i 16hod.denně)? Čechum se pracovat nechce nebo si vybiají.Chtějí práci za barákem za velké prachy a dojíždět taky nechtěji,přestěhovat už vůbec.Pokud někdo nenávidí jiné lidi(cizince)za to že chtěji pracovat a ještě tomu obětují svůj soukromý život,tak takoví lidé to nemají v hlavě v pořádku.

klaban*
hodnocení

0x

Mě lidi vcelku nevaděj. Ať je to Vietnamec, Arab, Číňan apod. Jen se má na pozoru když například je někde na blízku cikán, nebo Arab. Je to z toho důvodu, že z televize máme zažité nějaké škatulkování lidí. Tenhle je je Arab a všichni Arabové jsou teroristé, tenhle je cikán a všichni cikáni kradou atd. Můžu mít kamaráda Cikána, Araba, Černocha, oranžového i modrého, ale prostě každá odlišnost v kultuře i vzhledu v nás něco vyvolává (většinou něco negativního, neznámého).

repkin*
hodnocení

Děkuju, to je přesně názor, který jsem očekával a chěl slyšet :)

buss
hodnocení

0x

A vlastní názor napřed by nešel? Za dráty tu nikdo takový mimo výjímek maličkých žijící jinak nebyl.

repkin*
hodnocení

Vlastní názor by šel, ale to by jste mne zastřelili. Jde spíš o to, že v první části práce chci dát názor běžných lidí, takové ty hospodské xenofobní kecy. Můj názor bude v podstatě až v další kapitole.

bruk600*
hodnocení

0x

Pojem "xenofobie" - nedůvěra ke všemu cizímu. Ano jsem xenofob, protože když uvidím někde cizí, prázdné, nastartované auto, tak si představte, že do něj nesednu a neodjedu. Když najdu mobil, nebo peněženku, tak je vrátím, protože jsem xenofob a jsou to cizí věci.

Tak jste to asi nechtěl, ale odpověď je stejně hloupá a povrchní jako otázka.

repkin*
hodnocení

Otázka je možná povrchní, je však odrazem povrchní společnosti. Pracuju s lidmi a ty názory takové jsou, slyším to denně, můj názor je však ten, že naše služby moc normálních lidí nevyhledává a tak jsem očekával jiné, nebo třeba i podobné názory od ostatních zde.

qt
hodnocení

0x

Pokud mi vadí nějaká cizí etnická skupina, tak to není z důvodu xenofobie (strach z cizího), ale právě z důvodu, že vím, čím je ta skupina známá. V podstatě se to sužuje hlavně na Cikány, protože se dá od nich čekat ledacos. Pokud kupuju u Vietnamců nebo si jdu pro kebab, tak s tím nemám problém. Arabové mi jako takový nevadí, pokud přijmou naši kulturu a zvyku, vadí mi Islám jakožto totalitní ideologie.

repkin*
hodnocení

S první polovinou Vašeho příspěvku souhlasím, s druhou nikoliv, ale je to každého názor, svůj rozvádět v této diskusi záměrně nechci, jelikož by diskuse sklouzla na jiné téma. Ale i tak Vám děkuju za vyjádření.

repkin*

No romy do toho tahat nechci, v rámci práce mne zajímají přímo cizinci. "Vím čím je známá" osobně na to mám trošku jiný názor "myslím si, že vím, čím je známá". Cizinci by pak mohli říkat třeba, jo vím, že češi jsou alkoholici a zlodějove, protože ve zprávách říkali, že mají velkou spotřebu piva a jejich taxikáři okrádají cizince. Řekl bych, že ta problematika je trošku složitější, než jen to, co slyším zprostředkovaně a hooodně hoodně zkresleně ve zprávách, ale to je právě to, na co bych chtěl zaměřit tu práci, takže děkuji za názor.

albatros498022*
hodnocení

0x

Mě cizinci v podstatě nevadí, pokud jsou v cizině, kam patří a přijednou pouze jako turisté.

repkin*
hodnocení

I Vám děkuji za vyjádření, bohužel práce se týká cizinců s trvalým či "dlouhodobým pobytem"

repkin*
hodnocení

Tak Vám všem děkuji za příspěvky, práce odevzdána, profesor spokojený i mne "pochválil". Takže díky všem ... nyní seminárka na filosofii *smich* už jsem jí 3 smazal, přijde mi to, jako by to nebylo to, co to má být ... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]