Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Goniometrické funkce ostrého úhlu - příklad

Od: anoano* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit s touto úlohou:

V pravoúhlém trojúhelníku ABC je déla odvěsny a= 7cm. cot beta = 5/4( ve zlomku). Vypočítejte zbývající strany.

Já jsem to počítal přes tangens - protilehlá ku přilehlé. Výsledek mě vyšel 8,75 MĚL VYJÍT 5,6. Co dělám špatně?

Přeponu chci počítat přes Pythagorovu větu to znám.

Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Chybu děláte v tom, že zaměňujete tangens a cotangens. V zadání je hodnota cot = 5/4. Cotangens je poměr přilehlé odvěsny k protilehlé, tedy b/7. Rovnice tedy má vypadat takto: b/7 = 5/4. Výsledek je 5,6. Kdybyste chtěl mermomocí použít tangentu, musel byste obrátit zlomek, t.j.4/5

doplněno 24.03.15 21:16:

Když máte zadanou hodnotu cot, tak počítejte s poměrem přilehlé odvěsny ku protilehlé. Máte-li zadanou hodnotu tg, počítejte s poměrem protilehlé k přilehlé. Nebo naopak: máte-li zadané délky odvěsen a dáte do poměru přilehlou ku protilehlé, počítáte s cot; když dáte do poměru protilehlou odvěsnu ku přilehlé, počítáte s tangens.

anoano*
hodnocení

Peominte za hloupou otazku, ale jak.zrovna poznam, ze mam pouzit cotg misto tg? kdyz cotg je prevraceny tg?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]