Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika - STEREOMETRIE

Od: petulinda0* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer, prosím o vypočítání výšky. Chtěla bych celý postup. děkuji předem. ... :)

Matematika - STEREOMETRIE

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Začala jsi správně. Od celkového povrchu jsi odečetla povrch pláště a výsledkem je povrch dvou podstav. tj.9 cm2, odmocněním získáme délku strany podstavy. Hranol má čtyři stěny a známe jejich celkovou plochu. Vypočítáme tedy obsah jedné stěny. Známe obsah čtvercové stěny a délku její strany (neboli strany podstavy. Pak už je to snadné. Plochu obdélníkové stěny vydělíme délkou podstavy, neboli stranou obdélníka a získáme druhou stranu obdélníka, což je výška hranolu. Napiš sem svůj výsledek.

doplněno 20.03.15 06:50:

Když všechno opíšeš, tak se nic nenaučíš. K výpočtu je třeba použít pouze jeden vzorec, a to obsah obdélníka a ten snad znáš. Jo, a taky použít vlastní rozum ;).

petulinda0*
hodnocení

Prosím o celý výpočet, protože nevím podle jakého vzorečku to mám počítat. :) :)

petulinda0*
hodnocení

Obsah obdélnku mi vychází 9 cm2. Prosím o odpověď, zda to mám dobře. Děkuji :)

Není to dobře - a který obdélník máš vlastně na mysli? Musíš vypočítat plochu jedné stěny čtyřhranu, ta stěna je obdélníková. Když plocha pláště, t.j. čtyř stěn neboli čtyř obdélníků je 84 cm2, jaká je plocha jednoho obdélníka?

doplněno 23.03.15 20:13:

Tak už jste se dopracovala ke správnému výsledku - gratuluji!

petulinda0*
hodnocení

Prosím o zkontrolování, zda mám vypočítanou výšku dobře:

(3+3+3+3) * v = 102

12 * v = 102

v = 102/12

v = 8,5 cm2

x®

Ten tvůj výpočet je špatně.

.

Obsah pláště je dle zadání 84 cm2. Plášť hranolu je tvořen 4 obdélníky, proto obsah jednoho obdélníku je 84 cm2 : 4 = 21 cm2. Obsah obdélníku vypočteš a⋅v = 3⋅v = 21 Kolik je v snad již vypočteš.

petulinda0*
hodnocení

S obdélníka = a * v

S odélníka = 3 * v = 21

v = 7 cm

Chtěla bych vědět, zda mám výšku spočtenou dobře. A jestli ne, tak prosím o úplný výpočet i s postupem. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]