Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trigonometri, slovní úloha

Od: matholic odpovědí: 6 změna:

Prosím Vás, nevíte, kde dělám chybu (na fotce můj postup a náčrt)? Děkuji

Určete výšku mraku nad hladinou jezera, jestliže jej vidíme z místa A pod výškovým úhlem o velikosti 20°57 a z téhož místa A vidíme jeho obraz v jezeře pod hloubkovým úhlem o velikosti 24°12. Pozorovací místo je 115 m nad hladinou jezera.

VÝSLEDEK: 1438 m

Trigonometri, slovní úloha

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kuba*
hodnocení

0x

na hladině je úhel dopadu roven úhlu odrazu, ale na náčrtku se bůhvíproč paprsek odráží kolmo vzhůru

jezero
hodnocení

0x

No mně vyšlo 1363 ale to je nepřesnost tangents. Hlavní chyba je, že obraz pod hladinou se jeví tak hluboko jako mrak nad hladinou. Takže odvěsna trojúhelníku kterou bereš za 115 je správně x2 + 230

x1 = 230/(tg(24.12) - tg(20.57))

A výška je pak x2 +115

doplněno 17.03.15 15:49:

Pochopitelně chybí dopočet x2. Šlo hlavně o správný rozbor úlohy.

kuba*

sice jsem to nepochopil, ale nepřesnost tg tak velká asi nebude...

Trigonometri, slovní úloha #2
jezero

Co nepochopil. Grafický obrázek je správně, tak to taky píši. Já jen počítal s jeho označením a trojúhelníky se společnou odvěsnou ve výši pozorovatele. V tom případě jsou druhé odvěsny jako x2 a x2+230

Nepřesnost počítáno na kalkulačce s celým úhlem.

A jen tak mimochodem hodnota zlomku je jedna, takže výsledek ač asi správně neodpovídá zápisu.

kuba*

jojo, chybička se vloudí :) sorry. to mínus v čitateli má být plus -> přepis z papírku a použití copy/paste

pořád jsem to nepochopil, ale už tuším a nejspíš až se na to v klidu podívám...

s tím tg se asi nejspíš taky najdem - proč z celými čísly? i z hlavy si přepočtu zadání v minutách na desetinná čísla

24°12´ = 24,2° ->12´ je přeci pětina ze 60´

20°57´ = 20,95° ->do celého chybí 3´ a to je dvacetina ze 60´

jezero

Vždyť je to jedno. Já tam mohl mít taky chybu. Podstata byla rozbor úlohy a to jsem mu snad objasnil, že obraz mraků není na hladině jezera, ale stejně "hluboko" pod hladinou, jako výška mraku nad hladinou. Jistě vzorec mohl být na jeho x2 místo x1

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]