Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha z matematiky

Od: gxbxnb odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

Vypočítejte rozlohu zahrady tvaru obdelníku, jestliže na její oplocení se spotřebovalo 266 běžných metrů pletiva a víme-li, že rozdíl mezi délkami dvou sousedních stran zahrady je 15 m.

Jak by jste to spočítali?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vytvoř rovnici, když víš, že se jedná o dvě delší a dvě kratší strany.

266 = 2(x + x + 15) Hotovo, stačí vypočítat x (x je kratší strana)

doplněno 15.03.15 15:50:

nonek® Já také, ale třeba by tazatel nemusel pochopit, kde jsem to vzal. Vy jste vlastně vyjádřil druhý řádek stejné rovnice...

hodnocení

0x

řešil bych to pomocí rovnice

266 = 4x + 30

x je kratší strana, vlastně jak předchozí rádce

doplněno 15.03.15 16:55:

to máte pravdu, muselo by se to podrobněji rozepsat

hodnocení

0x

a teď kupecké počty na pochopení... tazatel se neozval, takže už to asi nepotřebuje. může to pomoci někomu jinému.

sousední strany obdélníku jsou jedna krátká a jedna dlouhá. Dlouhá je o 15 m delší než krátká. Máme dvě dlouhé, teda spolu 30 m. Když těch 30 odpočítáme od těch 266, zůstane nám vlastně délka čtyř stejně dlouhých stran . A vydělením délky čtyřmi nám vyjde délka jedné krátké strany x. K ní připočítám 15 a mám délku delší strany...

potom rozloha je x * (x + 15)

266 - 30 = 236

236 / 4 = 59

59 + 15 = 74

rozloha je 59 * 74

obvod je 59 + 74 + 59 + 74 = 266

takže to sedí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]