Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2 příklady

Od: lexa18* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám dva příklady na cosinovou a sinovu větu a nějak si s nima nevím rady...

strana a = 51,37

strana b = 34,75

úhel gama má 60°30

Mám vypočítat úhel beta, alfa a stranu c

Ten druhý příklad má stranu a = 16,9

strana b = 21,8

strana c = 194

Tady mám vypočítat taky úhel beta, alfa a gama.

Děkuju moc alespoň kdyby mi někdo poradil postup...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zkus se tedy inspirovat zde:

is.sssep9.cz/...

lexa18*
hodnocení

Děkuju, ale já to z toho stejně nechápu. Chtějí po mně stranu b ale tu bez strany c podle toho vzorce nevypočítám.

První příklad můžeš vypočítat podle cosinové vět ze strany 7 toho okdazu.

lexa18*
hodnocení

Dobrý den, strana c mi nevyšla nevím jak je to možný. Nechápu postup, sice na tom odkazu jsou výsledky ale já bych potřebovala znát postup. Podle čeho vypočítám úhel beta a alfa? Strana C je podle vzorce ale vychází mi 59,42 Tak nevím, co dělám špatně. Chtěla bych se zeptat- ten druhý příklad vypočítám podle sin.věty ale jak... když v každém vzorci je nějaký úhel. Když znám jen 3 strany a úhel žádný?...

lexa18*
hodnocení

Takže u toho druhého příkladu vypočítám podle 3 vzorce Kosín.věty? Pak ale nechápu jak vypočítám úhel beta od 180 když mi ty stupně chybí...a úhel alfa se potom vypočítá 180-(gama + beta)?

U toho druhého příkladu se chci zeptat, jak budu postupovat. Protože tam jsou jen tři strany a podle jakých vzorců to mám tedy použít...abych získala úhel gama, beta a alfa. Je to podle sin.věty? Zkouším to ale nic mi z toho nevychází...

jirbar*

Proboha koukáš snad na kosinovou větu. Má 4 proměnné a 3 z nich máš zadané. Takže 4. proměnnou spočteš a z tabulek či na kalkulačce zjistíš příslušný úhel.

doplněno 09.12.09 21:35:

Nebo Ti snad mám ten vzorec upravit

cos alfa = (cˇ - aˇ - bˇ)/2*b*c

Ten háček je znak umocnění

doplněno 09.12.09 21:37:

A stačí spočítat jen 2 úhly. Ten třetí je pochopitelně doplněk do 180 stupňů

doplněno 09.12.09 22:02:

Sorry doufám, že jenom neopisuješ a vidíš ten překlep

cos alfa = (cˇ - aˇ + bˇ)/2*b*c

lexa18*
hodnocení

Pěkný večer, děkuju moc za radu. Na matiku vážně nejsem...Takže jestli to dobře chápu, podle toho vzorce vypočítám úhel alfa (to mám) no ale jak vypočítám úhel gama? a ty dva úhly (gama, alfa) odečtu od 180.

jirbar*

Je jedno zda spočítáč Beta či Gama. Ten třetí je doplněk do 180.

No a Beta je

cos beta = (cˇ + aˇ - bˇ)/2*a*c

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]