Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, milí rádcové
syn mě překvapil otázkou, k čemu jsou dobré výrazy, které se učí upravovat v matematice. K čemu mu to bude v životě. Chápe prý, k čemu poslouží ,když se naučí vypočítat třeba objemy různých těles, ale úprava výrazů? Nevěděla jsem, co na to říct..
Zdá se, že jsem tvůj další syn... ![]()
Jsem na světě dost dlouho, ale ty úpravy už jsem dávno zapomněl... a nepotřeboval. Mně stačí kupecké počty a logické myšlení...
stejně jako mi celý život nebylo třeba to -ný, -natý, -itý, -ičitý, -ečný/ičný, -ový, -istý, -ičelý...
umím to jak když bičem mrská i o půlnoci...
Myslím, že to není samoúčelné. Jasně, plno lidí to nikdy nepoužije, ale jakákoliv aspoň trochu technická profese ano. Určitě se někdy setká třeba i s jednoduchou rovnicí a když ji má vyřešit, tak se vlastně upravují výrazy napravo i nalevo. A pokud bude studovat jakoukoliv školu, kde je i něco technického, tak bude upravovat různé výrazy velmi často, bez úprav by se z počítání zbláznil. A to ne jen v matematice jako takové (matematika je jen prostředek, nástroj), ale hlavně ve fyzice, elektrotechnice, strojírenství, stavebnictví, určitě i v chemii a předpokládám, že i v ekonomice, samozřejmě v počítačích, ..., koneckonců i taková pokladní leckdy "upravuje výrazy" (místo 12x "namarkovat rohlík za 2,50" namarkuje jednou "12 x 2,50", tzn. výraz "R+R+R+R+..." upraví na "12xR").
Kdysi jsem četl jakousi novelu v "Polnici", (to byla taková dobrodružná edice), pojednávalo to o americkém vojákovi, který se v době druhé světové války ukrýval v džungli před japonci a žil tam v podstatě životom trosečníka, opepřeném ovče trvalou přítomností potenciálního krutého nepřítele. Moc toho ssebou neměl, jen učebnici algebry, kterou nejdřív používal ke krácení dlouhé chvíle a pak si s její pomocí udělal ("ušil" asi úplně nevystihovalo to, co podnikal) nové boty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.