Nejste přihlášen/a.
Dělali jsme to ve škole také tak. Odčítání jednoho sčítance je ale zavádějící, svádí k automatickému dosazování druhého sčítance do výsledku zkoušky. Proto se asi nyní používá druhý postup. Možná v tom hraje roli to, že je použita stejná binární operace. Bohužel naše výuka didaktiky matematiky 1. stupně byla téměř nulová (kombinované studium), taktéž by mě to zajímalo.
zkoučky mohou být různé, třeba devítková zkooužka není sice stoprocentní, je jen orientační, ale zato rychlá.
prostě udělám ciferný součet sčítanců:
2+3+4 = 9 = 0
4 +8 + 6 = 9 = 0
pak to sečtu:
0+0 = 0
a to se musí rovnat cifernému součtu výsledku:
7+2+0 = 9 = 0
a to souhlasí. (Pokud by to nesouhlasilo, bylo sčítání blbě, samotný souhlasještě nezaručuje správnost kompletního výpočtu.)
přiznávám, že naprosto netuším, jak moje děti dělají zkoušku, nicméně vzpomínám si, že oni se nejdřív učili pod sebou sčítat a teprve poté odečítat. nemůže být vaše neteř teprve u sčítání? pak by zkouška odečítací být nemohla. nicméně podle mne je to celkem jedno, jestli se jako zkouška sečtou obě čísla v opačném pořadí nebo jedno odečte od výsledku, hlavně když se pokaždé dojde ke stejnému výsledku, ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.