Rychlost nevím jak dopocitat

Od: Datum: 02.03.15 15:43 odpovědí: 3 změna: 02.03.15 18:14
Ahoj já jsem si vtom pr sestavila rovnici a vyšlo 1,5 a má byt cyklista dojede chodce za 20 min je mi jasné že to musím dosadit ale jak?

Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: host
Datum: 02.03.15 15:53

1 hodina 10 je asi 1 hodina a 10 minut a není to 1,10. Deset minut z hodiny je jedna šestina, takže za jednu hodinu a deset minut než vyjede cyklista, už chodec ujde 4,2 km a ještě k tomu jednu šestinu, což je 4,2/6=0,7 km, takže než vyjede cyklista, má chodec náskok 4,2 + 0,7 = 4,9 km. Atd..

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ksjink
Datum: 02.03.15 17:32
Ale já vím.Já jsem řekla správně výsledek nebo ne výsledek ale to t a tet mě zajímá jak to dopocitat aby vyšlo 20 minut.Děkuji
Datum: 02.03.15 18:14

Budeme počítat čas v minutách a vzdálenost v metrech: 4200m/hod = 70m/min; 18000m/hod = 300m/min. Chodec jde po dobu t minut a ujde dráhu s1 = 70*t; kolo jede po dobu (t - 70) a ujede dráhu s2 = (t-70)*300 = 300*t - 21000. Aprotože s1 = s2

70*t = 300*t - 21000 => 230*t = 21000 => t = 91,3minut je doba cůze chodce, kolo jede (t-70) = 21,3minut a ujede
s2 = 300*21,3 = 6390m; chodec ujde s1 = 91,3*70 = 6391m. Rozdíl jednoho metru je dán zaokrouhlovacími chybami. Kdybychom počítali čas ve vteřinách, byla by chyba menší.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.