Nejste přihlášen/a.
Zdravím, přátelé noci,
chci se zeptat, zda někoho nenapadá nějaký příklad společnosti nebo události v historii, kdy byl například národ "čistou demokracií", lidé o všem spravedlivě hlasovali, neexistovaly žádné elitářské skupiny, které by těžily či měly jiná privilegia.
Děkuji moc.
Dobrý den, to je pouze teorie a mnohokrát již použitá - ale, skutečnost byla, je a bude jiná, protože by se musela změnit lidská povaha. A vždy se najde stádo, které takové teorii uvěří, ale její šiřitelé budou tou elitou a žít si nad poměry (církev, sekty, komuny, husité, komunistická společnost). Takže, v praxi je to nemožné. Zdravím!
P.S. A ani demokracie není tohoto ušetřena.
doplněno 23.02.15 09:11:paw - patrně máte na mysli termín kibuc.
doplněno 23.02.15 09:21:miro - ne, žádný záměr jsem neměl. Jsou to jen příklady a našlo by se jistě více. Ale, snad by se našlo jisté společenství (a snad) bez elit v pojmu hippies nebo underground.
Mám takový dojem, že jste nevyčerpal všechny příklady elit, kteří si žijí nad poměry ! Snad to nebyl záměr?
Změnit lidskou povahu je jistě velmi složité, vždyť je soustavně a velmi usilovně formována , hlavně existujícím společenským uspořádáním - zřízením. Ono jde o to kdo, která elita na tom má zájem a má na to prostředky. Pochybuji, že by lidé přicházeli na svět již vyprofilovaní s takou, či onakou lidskou povahou?
Krásná den: -miro
Souhlasím s benem,.Je to v lidské povaze a tu změnit nelze a když tak je to jen na chvilku.
Podle mě je lidská přirozenost, podobná té zvířecí-zachování svého života a svého rodu,tudíž společnost kde jsou si lidé rovni,bez elit,bez závisti a zášti není možná...a jestli někdo něco v historii najde,tak klobouk dolů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.