Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jak poznám předmět a přívlastek?
Mám tedy několik otázek ohledně toho
1. jak určím předmět? Nevím jak ho ve větě poznat které slovo je normální a které předmět...
2. jak určím přívlastek? Jak ho ve větě vůbec najdu?
3. jak ve větě vyhledám předmět a přísudek? Máme zamotané věty a musíme najít která věta obsahuje předmět a která přívlastek.
4. Jak určím pád číslo a rod u přívlastku? Pád vím ale nevím jak zjistim ten rod a číslo... je to číslo: když je podst. jm. jednotné tak i přívl. musí být jednotný? A rod když je pod. jm. ženské tak přívl. musí taky ženský?
dík za rady
Určitě tyto informace nejsou v učebnici českého jazyka?
1. Mé nejasnosti k Tvé otázce: Co je to "normální slovo"? Čím se liší od předmětu?
Předmět poznáš tak, že závisí na slovesu, a nejčastěji je v jiném pádě než prvním. Koupila jsem si kolo. Co jsem si koupila? KOLO. Předmět. Věnovali jsme mu obraz. Věnovali jsme komu? JEMU. Věnovali jsme co? OBRAZ. Předměty.
2. Přívlastek - to už by bylo na delší lokte, jsou dva typy a každý je na samostatné vysvětlování. Mrkni do učebnice češtiny nebo jakékoliv cvičebnice - najdeš je v knihovně.
3. Nerozumím těm zamotaným větám. Jak vyhledáš předmět jsem uvedla v odpovědi na otázku číslo 1 a přívlastek, znovu uvádím, je to složité a nevím, jestli se mám namáhat, když Ty se ani nenamáháš pročíst učebnici.
4. Ano, shodný přívlastek se s podstatným jménem shoduje v čísle, rodě a pádě. Bílá kočka. BÍLÁ - č.j. KOČKA č.j. (nemůžu říct bílé kočka), BÍLÁ rod ženský KOČKA rod ženský (nemůžu říct bílý kočka), BÍLÁ 1. pád KOČKA 1. pád (nemůžu říct vidím bílá kočku). Neshodný se, dle svého názvu, v těchto mluvnicích kategoriích neshoduje. CESTA LESEM, vidím CESTU LESEM, jsou tam dvě CESTY LESEM.
Ahoj, Kláro.
Nevím, co myslíš slovem "normální". Na předmět se ptáš pádovými otázkami s výjimkou kdo, co - takže třeba koho, čeho nebo s kým čím. Šel jsem tam s bratrem. Dostala k narozeninám mnoho dárků.
Přívlastek připisuje nějakou vlastnost, jak už naznačuje jméno. Proto se ptáš jaký? Napadl čerstvý sníh. Mourovatá kočka spala a černý kocour seděl na okně. Praštil se o roh židle.
Co se týče pádu, čísla a rodu - existují přívlastky shodné a neshodné. Shodné se v těchto kategoriích shodují s podstatným jménem, které rozvíjejí (mourovatá kočka - obojí je 1. p., č. j., rod ženský - nemůžeš dát třeba mourovatý kočka). Stojí většinou před jménem. Neshodný se v něčem neshoduje a většinou je za daným podstatným jménem (roh židle - liší se rodem, roh je mužský rod a židle ženský). Je to v něčem jasnější?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.