Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dihydrogeny vysvětlení

Od: paper odpovědí: 4 změna:

Ahoj když mam dihydrogenfosforečnan sodný tak jak mám udělat název?KH2PO4

Ja vím že si musím udělat kyselina fosorečná a to je HPO3 a tet nevím jak dal.Mužete mi to ukazat a vysvětlit.A pak ještě když je hydrogenfosforečnan sodný?K2HPO4 tak jak se k tomuto dopracuju?Mohli byste mi to ukazat na těchto dvou příkladech abyh se to mohla naučit

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

katula
hodnocení

0x

Ahoj, je to velmi jednoduché. Kyselina fosforečná má vzorec H3PO4. Může tedy tvořit fosforečnany PO43- , hydrogenfosforečnany HPO42- a dihydrogenfosforečnany H2PO4-. Potom je tedy zřejmé, že K2HPO4 je hydrogenfosforečnan draselný a hydrogenfosforečnan sodný bude mít vzorec Na2HPO4.

janna*
hodnocení

1.Mám dihydrogenfosforečnan sodný

2.kyelina fosforečna

3.H3PO4

4,PO4 -3

5.ale nechapu jak jste přošla na tu 2.Odsud dal tomu nerozmím

katula
hodnocení

0x

Je to myšleno tak, že kyselina fosforečná H3PO4 tvoří tři řady solí: fosforečnany, hydrogenfosforečnany a dihydrogenfosforečnany. Fosforečnany se tvoří tak, že dojde k odtržení všech tří vodíků. Tedy vznikne PO43-. Náboj 3- je tvořen právě těmi třemi odtrženými vodíky. Hydrogenfosforečnany vzniknou odtržením pouze dvou vodíků a vznikne HPO42-. Zde jako v předešlém případě je náboj 2- tvořen dvěma odtrženými vodíky. Proto má hydrogenfosforečnan sodný vzorec Na2HPO4. Snad už to je jasnější.

doplněno 22.02.15 17:47:

Teď jsem si všimla, že se ptáš na dihydrogenfosforečnan sodný. V tomto případě dojde k odtržení pouze jednoho vodíku. Vznikne tedy H2PO4-, který má náboj -1. Sodík se ve sloučeninách nejčastěji vyskytuje v oxidačním stavu +1. Z toho plyne vzorec NaH2PO4.

jabraka*
hodnocení

0x

dá se říci,že kyselina fosforečná H3PO4 se disociuje ve vodném roztoku třemi způsoby.H2PO4 -1 ,HPO4 -2 a PO4 -3.

Tyto ionty se sloučí s ionty sodíku nebo jinými a podle mocenství vytvoří odpovídající soli.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]