Nejste přihlášen/a.
Ahoj když mam dihydrogenfosforečnan sodný tak jak mám udělat název?KH2PO4
Ja vím že si musím udělat kyselina fosorečná a to je HPO3 a tet nevím jak dal.Mužete mi to ukazat a vysvětlit.A pak ještě když je hydrogenfosforečnan sodný?K2HPO4 tak jak se k tomuto dopracuju?Mohli byste mi to ukazat na těchto dvou příkladech abyh se to mohla naučit
0x
Ahoj, je to velmi jednoduché. Kyselina fosforečná má vzorec H3PO4. Může tedy tvořit fosforečnany PO43- , hydrogenfosforečnany HPO42- a dihydrogenfosforečnany H2PO4-. Potom je tedy zřejmé, že K2HPO4 je hydrogenfosforečnan draselný a hydrogenfosforečnan sodný bude mít vzorec Na2HPO4.
0x
Je to myšleno tak, že kyselina fosforečná H3PO4 tvoří tři řady solí: fosforečnany, hydrogenfosforečnany a dihydrogenfosforečnany. Fosforečnany se tvoří tak, že dojde k odtržení všech tří vodíků. Tedy vznikne PO43-. Náboj 3- je tvořen právě těmi třemi odtrženými vodíky. Hydrogenfosforečnany vzniknou odtržením pouze dvou vodíků a vznikne HPO42-. Zde jako v předešlém případě je náboj 2- tvořen dvěma odtrženými vodíky. Proto má hydrogenfosforečnan sodný vzorec Na2HPO4. Snad už to je jasnější.
doplněno 22.02.15 17:47:Teď jsem si všimla, že se ptáš na dihydrogenfosforečnan sodný. V tomto případě dojde k odtržení pouze jednoho vodíku. Vznikne tedy H2PO4-, který má náboj -1. Sodík se ve sloučeninách nejčastěji vyskytuje v oxidačním stavu +1. Z toho plyne vzorec NaH2PO4.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.