Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určování podmětu

Od: ja* odpovědí: 11 změna:
Ahoj potřebovala bych poradit když je věta Není snadné mu to říct. tak podmet je říct ale já nechápu proč já bych spíš řekla ze podmet je to ale učitelka říkala ze říct.Proč?A potom Marcela má několik koníčku,nejraději však hraje tenis.Podmet je Marcela a ten druhý nevyjadreny" ona" ze?A mam tam dva podmety.Žáci,kteří se chtějí přihlásit do keramického kroužku, se dostaví dnes odpoledne ve 4 hodiny do kabinetu výtvarné výchovy.Tak tam je podmet jen žáci takže nerozumím proč tam je jeden podmet tam zase dva jsem z toho jelen Dekuju

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

Podmět může být vyjádřený i infinitivem: Není snadné mu to říct... by se dalo napsat i takto: Říct mu to není snadné. Už to vidíš, že to říct je podmět? Zde jsem k tomu našla výklad, možná ti to pomůže.

karolinana
hodnocení

Prosím odpovězte mi i na zbytek otázky tomu nerozumím taky dekuju

Dodávám, že "to" není podmětem proto, že není v 1. pádě. Není snadné mu KOHO, CO říct (to) - je to pád 4., ve kterém podmět být nemůže.

karolina*

Ahoj ale kdo?co?to

bez koho?čeho?toho

komu?čemu?tomu

vidím?koho?co?to

tak to je i v první pádě.

Ale v téhle větě je KOHO, CO "to". Musíš soudit dle toho, co je ve větě. Že 1. a 4. pád mají stejné tvary je vcelku běžné.

doplněno 22.02.15 08:42:

Ještě jinak: dosaď do věty slovo, které nemá v 1. a 4. pádě stejné tvary. Např. informace (jedn. č.) / informaci. Není snadné mu tu informaci říct. Není snadné mu tu informace říct. Nebo věty / větu. Není snadné mu tu větu říct. Není snadné mu tu věta říct.

doplněno 22.02.15 08:42:

*věta, ne věty

tlapka*
hodnocení

0x

Ahoj, v tom prvním případě je podmětem opravdu slovo říct. Infinitiv klidně může být podmětem. Představ si, že by ta věta zněla "Není snadné odolat." Tam bys dala jako podmět co? Myslím, že tě v Tvém příkladu mate slovo "to", ale musíš jít po smyslu té věty. Problémem není až tak to, co se stalo a že se to stalo, ale právě říct o té události někomu. :)

karolina*
hodnocení

Podmet bude odolat jo Dekuju a mohla bych se zeptat jak to bude u toho co sem tam ještě psala

hodnocení

0x

Marcela má několik koníčku,nejraději však hraje tenis.

Tohle není věta jednoduchá, ale souvětí o dvou větách, proto jsou tam 2 podměty.

Žáci, kteří se chtějí přihlásit do keramického kroužku, se dostaví dnes odpoledne ve 4 hodiny do kabinetu výtvarné výchovy.

Toto je také souvětí o dvou větách - 1. věta Žáci se dostaví dnes odpoledne ve 4 hodiny do kabinetu výtvarné výchovy. - podmět žáci, to máš správně, ale 2. věta kteří se chtějí přihlásit do keramického kroužku - podmět bude kteří (zájmena zastupují podstatná jména)

eulalie*
hodnocení

0x

Spíše se dívej na ty věty - Marcela několik koníčků, nejraději (ona) však hraje tenis. Žáci, kteří se chtějí přihlásit do keramického kroužku, (vlastně ti žáci) se dostaví dnes odpoledne ve 4 hodiny do kabinetu výtvarné výchovy.

Dva podměty máš, když máš dvě věty. Věta se totiž skládá z podmětu a přísudku. Já jsem ti podtrhla a začervenala podměty, do závorky dala ty nevyjádřené. Nevím, jak ti to vysvětlit. Modré jsou přísudky.

karolna

Ahoj takže když je Vázy,které si mužete prohlednout v zamecké jídelně na malých stolících u oken,byly vyrobeny v Italii v 18.stoleí Tak podmět je vázy a které?

Ve spíži jsou dvě krabičky olejovek:jedny jsou v oleji,druhé v tomatě.

tak podmět je jedny,druhé a bude podmět i krabičky?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]