Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepřijetí dcery do 1.třídy

Od: dadule odpovědí: 38 změna:

Dobrý den,

prosím o radu . Dcera je narozena 1.9. 2009. Při letošním školním zápisu do 1. tříd neměla žádný problém, napsala, nakreslila, odrecitovala, poznala vše, co po ní paní učitelka žádala, i přesto bylo zapsáno , že jdu s dcerou předčasně k zápisu na vlastní žádost. Navíc jsem musela vyplnit žádost do psychologické poradny, z důvodu , že dítě nemá nárok nastoupit do 1. třídy. Bylo mi řečeno, že sama škola žádost do poradny zašle. Dnes mi přišlo rozhodnutí , kde se píše, že dcera není do 1. třídy ZŠ přijatá - dle datumu narození - a musí ještě navštěvovat mateřskou školku( ta spadá pod ZŠ , kde jsme byly u zápisu).Přitom na stránkách školy je jasně napsáno, že k zápisu se neberou děti narozené po 1.9.2009 - já to chápu tak , že když se dcera narodila přesně 1.9. 2009 ( v 10,40 hod ), tak má na školní docházku pro rok 2015/2016 nárok. V rouhodnutí ani slovo nepadlo o tom, jestli bude pozvaná do psychologické poradny, nebo ne. Mám 15 dní na odvolání a jsem z toho bezradná. Myslím, že škola pochybila - dle datumu narození. Navíc dcera je na svůj věk vysoká (134 cm), chytrá a ve školce mezi malými dětmi "trpí". Kvůli tomu, že se nestihla narodit do srpnové půlnoci , ale protáhlo se to o 10 hodin , má zmeškat celý školní rok?

Prosím o radu, popř. vysvětlení. Děkuji.

Nešťastná maminka dcerky Adélky .

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

5x

Ve Vašem případě platí ust. § 36 odst.3 z.č.561/2004 Sb., školského zákona:

(3) Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne šestého roku věku, pokud mu není povolen odklad. Dítě, které dosáhne šestého roku věku v době od září do konce června příslušného školního roku, může být přijato k plnění povinné školní docházky již v tomto školním roce, je-li přiměřeně tělesně i duševně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce. Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince k plnění povinné školní docházky podle věty druhé je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, která k žádosti přiloží zákonný zástupce.

U Vás nastal problém v tom, že již k oné přihlášece nebylo doloženo ono vyjádření školského poradenského zařízení, nicméně tato skutečnost z odůvodnění rozhodnutí výslovně nevyplývá, proto bych podala odvolání a uvedla v ní v podstatě to, co jste již uvedla v tomto dotazu. Postup školy ohledně poradny, vyzrálost Vaší dcery, sociální adaptaci, apod.

dadule
hodnocení

Děkuji, moc jste mi pomohla. Dcerka je vyzrálá a opravdu ještě jeden rok ve školce bude pro ní utrpení . ... Hezký večer.

bhi

No nic, chudák dítě...

dadule
hodnocení

Paní bhi - moje dítě není žádný chudák ! Je to krásná a šikovná holčička . Pokud nemáte co k dotazu, tak si prosím urážející přívlastky nechte pro sebe. Hezký večer.

bhi

Prosím pěkně, nikoho neurážím, píšu velmi kultivovaně. Mně naopak přijde váš postoj vztahovačný a začínám si čím dál více myslet, že jednáte v rozporu se zájmem dítěte.

V právním světě se někdy odvolání podává s tím, že doklady budou dodány později, ale přiznávám, že s tím zkušenosti nemám.

dadule
hodnocení

Dobrý den, děkuji za radu, pro mě neznámý poznatek, který zkusím při odvolání využít . Hezký den.

bhi
hodnocení

4x

Milé matky, proč vědomě svým dětem škodíte? Pokud dítě půjde do školy později, obvykle vše lépe zvládá, není šikanováno spolužáky, protože je oproti vrstevníkům silnější. Neničte své děti a snažte se naopak o jejich spokojenost a šťastný život. Vaše chybné rozhodnutí (a předem to neodhadnete) pak už nelze vrátit zpět a dítěti zaděláte na muka.

Přečtěte si dotaz. Dítě je psychicky vyspělejší, velké i vzrůstem, ve školce trpí. Nevíte co říkáte. Já tvrdím, že je potřeba se řídit vyspělostí a schopnostmi dítěte, ne datem narození. Já sama jsem letní, odjakživa drobek a ve škole jsem nikdy neměla problém.
bhi

Matky často nemají soudnost. To si neberte nijak osobně. Tak to prostě je. Vy jste chodila do školy v jiné době, než tam posíláte dceru.

Proto tyto případy posuzuje ppp, a ne rodiče. Já ještě děti neposílám, starší dcera má čtyři a půl. Už čte a píše velká písmena, sčítá a odčítá do deseti. Nic jí neučíme, všechno sama, vyptává se. Je letní a do školy ji dáme normálně v šesti, žádný moderní odklad neplánujeme. Dítě se dá týrat i tím, když ho v době kdy lační po učení - třeba čtení - necháte zbytečně ve školce. S mým dvouletým synem chodí do školky kluci dvojčata, velicí, bude jim v lednu sedm. Fakt tam dost vyčnívají :) Asi vím, co máte na mysli, prehnaně ambiciózní rodiče, co přetěžují děti, s tím taky nesouhlasím. Prostě jednat s rozumem a ohledem na dítě.
dadule
hodnocení

Neberu vám váš názor, ale opravdu si nemyslím, že dítěti škodím. Samozřejmě, pokud by byla hravá a drobná, není o čem mluvit, ale u nás je opačná situace.Hezký večer.

doplněno 19.02.15 22:59:

Odpověď patří paní - bhi.

audinos*

S takovými uživateli jako "bhi" není snadné diskutovat, jen opakuje svůj názor. Moje rada: Neřešit.

bhi

Nejde přeci o to, že co je s kým těžké, ale o to dítě. Jelikož spousta rodičů umožní dítěti odklad, tak ona domělá fyzická vyspělost je relativní. Mozek dítěte v 7mi je vyspělejší než v 6ti. S tím nic neudělá nikdo, bez ohledu na jeho názor na věc. To mladší dítě se musí více poprat a dá mu to větší úsilí se něco naučit a fyzicky zvládnout.

Vy jste nikdy pedagogiku ani nic s tím spojeného nestudovala, že? Jinak byste blábol o rozvinutějším mozku v 7 letech nemohla vypustit z pusy.

Tak pro Vaši informaci: běžné dítě, jakkoliv pojem "běžný" předškolní pedagogika nesnáší, je v období svých 6 let nezvykle otevřen všemu novému, doslova lační po učení. (Pokud argumentujete tím, že to je přeci dítě v každém věku, tak vězte, že v 6 letech je to daleko intenzivnější.) Pokud jeho touhu po učení spolu s dalšími věcmi, které se nově objevují (jedna za všechny, např. počátek rozvoje záměrné pozornosti), nenaplníme, docela snadno se dítě stane nemotivovaným ve svém dalším učení. Pedagogický fakt tak jako biologický fakt je ten, že žába je obojživelník.

lidus*

Naufrago tož já takový paskvil pedagogika+ psychologie vystudovala, jako druhou VŠ jen abych mohla učit na SŠ. přesto bych s klidným svědomím dítěti dětství o rok prodloužila. Jakmile začne chodit do školy má už až do konce života jen samé povinnosti.Vnučka bude mít 5, začíná číst, počítá a hlavně ji zajímá anatomie (pojmenuje kostru, orgány, co k čemu slouží...) encyklopedie-anatomie člověka se u nás čte místo pohádek, nevím co bude za rok ale budeme se snažit aby do 1 třídy šla o rok později, myslím si, že tyto děti jsou pak v učení rychlejší, nepodléhají školnímu stresu a umí si vydobýt své postavení ve skupině. Nicméně, je to věc každého rodiče.

paw*
@bhi Ja sem tez propadl ve skolce. Jsem zariovy. Ale asi by mi neuskodilo kdyz bych se ucil lepe a sel do skoly o rok drive.
audinos*

Já jsem také málem zářijový, přesněji: říjnový. A ten rok, o který mi byla odložena škola, jsem dodnes nedohnal.

Omlouvám se, ale blábolíte. Pokud na to dítě má (což lze zjistit), není jediný důvod jej nechávat další rok ve školce. Já jsem šel v řádném termínu a také jsem trpěl - měl jsem pocit, že se unudím k smrti, protože učivo 1. třídy jsem zvládal ještě před školou. Nedokážu si představit, že bych dceru nutil, aby tohle absolvovala ještě o rok později. Mimochodem - dítě narozené 31.8. ve 23:59 je zralé dost a dítě 1.9. v 0:01 ne? To je prostě krávovina a selhal zde zdravý rozum.

hodnocení

3x
Odvolejte se a uvidíte. Zvláštní je, že dcerku nikdo nechtěl v PPP vidět. V rodině máme holčičku, která je listopadová, a do školy šla taky ještě před šestými narozeninami, ale její rodiče se zajímali předem a k zápisu šli už s posudkem z PPP. Jinak s datumem se škola nespletla, k zápisu chodí děti narozené do 31.8. (včetně) a nechodí narozené od 1.9.(včetně). Myslím, že s odvoláním uspějete, zkuste to. Držím palce.
dadule
hodnocení

Dobrý večer,

děkuji za radu. V psychologické poradně jsem byla v prosinci - zeptat se , co a jak - tam mi řekli, že mám jít normálně k zápisu a škola sama dá podnět, a určí datum kdy má dcera navštívit poradnu. Zkrátka já jsem se sama nemohla s dcerou objednat a žádat vyšetření, abych už při zápisu měla něco v ruce. Dnes mi v tom rozhodnutí nebylo ani doplněno , jestli odevzdali žádost do poradny nebo ne - jenže - na odvolání mám 15 dnů , na poradnu bych čekala déle - u nás máme pouze 1 poradnu, která řeší tyto případy. Takže napíši odvolání a uvidíme. Znám v okolí některé rodiče , kterým dítě přijali na naši školu, ale oni chtějí dát odklad , tak snad se místa uvolní, navíc každá třída musí mít nějakou rezervu volných míst . Snad to dopadne dobře. Děkuji moc za radu . Hezký večer. D.

hodnocení

2x

Podejte odvolání - co nejdříve. Argumentujte dceřinou vyspělostí, můžete možná i přiložit "posudek" (pár slov) od učitelky z MŠ - ale pokud je MŠ při ZŠ, tak si to už stejně řekli(y).

Je to sice z Vašeho pohledu postavené na hlavu, ale NĚKDE ta hranice toho, kdy je dítě automaticky přijímané k základnímu vzdělávání, být musí. A ta hranice je dovršení 6 let k 1.9. A znovu říkám, že to chápu, ale to u Vaší dcery nebude dosaženo. Jsou i rodiny, kde to je "o pár minut po půlnoci".

Nemyslím si, že by Vás chtěla škola nějak poškodit, pokud je dcerka připravená jít do školy, ale v případě, že škola zaplní třídu dětmi, které jsou spádové a mají nárok (jsou narozené do 31.8.), tak ani jinou možnost nemá. Ono to neznamená, že by se místo nenašlo, plno rodin jde na vícero zápisů a nakonec by asi ani třída zaplněná nebyla, ale tak to chodí.

Možná bych zkusila zajít osobně do školy a přeptat se - opravdu jej přeptat, nátlakem ničeho nedocílíte - na kritéria přijímání. Když budou otevření, dozvíte se důvod odmítnutí - třeba Vám řeknou to, co já ve třetím odstavci.

doplněno 19.02.15 22:32:

bhi, Váš příspěvek je sice správný, ale tady myslím, že adresovaný špatně. Kdyby se ta holčička narodila o pár hodin dříve, šla by do školy stejně jako jiné děti, a nikoho by ani nenapadlo, že jí "někdo škodí". A těch pár hodin určitě nehraje roli ve vyspělosti dítěte a připravenosti ke školnímu vzdělávání. Naopak, u fyzicky statnějších dětí (134cm není žádná drobotina) se doporučuje, pokud jsou mentálně připraveny, rozhodně zaškolit, ono vyčuhovat se 140cm v první třídě (a ještě tři další, než se to srovná) není žádná sranda.

bhi
hodnocení

1x

Vřele doporučuji počkat - tedy jak vy říkáte změškat celý rok.

audinos*

bhi: Proč to doporučujete? Vím, jak mému synovi už škola chybí, samotný hraní ho neuspokojí. V září jde! A bude mu 6 a tři čtvrtě.

doplněno 19.02.15 22:36:

Nemyslím, že tato matka by své dceři chtěla či mohla takto uškodit.

hodnocení

0x

K tomu rozvinutějšímu mozku v sedmi letech - dětský mozek je rozvinutější jen proto, že dostává nové podněty. Pokud bude jeden rok "opakovat" ročník v mateřské škole, nebude mít rozvinutější mozek, protože bude dostávat znovu podobné podněty.

eivlis*
hodnocení

0x

Ja mam kluka srpnovyho, odklad jsme dali..Chytrej moc, ale psychicky se hroutil u vseho.. Dnes uz je ve 2. tride a uplne v poho, moc mu odklad pomohl. Chapu vas, ze pokud mate sikovnou, chytrou, zdatnou holcicku a do skoly chce, tak proc ne a pokud je 1. zari, tak je to v pohode. Ja jsem spise zastancem nikam nespechat, ale kladla bych spise duraz na individualitu ditete a kazde dite to ma jinak a zrovna vase holcicka je pripravena dle toho co pisete a jen vy svou malickou znate nejlip.. Nez jsme dali odklad, tak jsem o tom dost cetla a zaujala me myslenka jedne pani psycholozky a to, ze nezna dite, kteremu by rok odkladu ublizil, ale naopak zna spoustu smutnych pribehu, kdy predcasny nastup ublizil velmi.. Proto dobre zvazit..Dala bych byt vama odvolani a nejspis bych si i domluvila schuzku s reditelem skoly..

hodnocení

0x

Mnohdy se stane, že dítě je svými znalostmi a rozumovými schopnostmi popředu, ale emočně je stále malé dítě. Má citlivou dušičku, která špatně nese nároky školy. Nevím, jak na tom je vaše holčička, ale jestli poradna a učitelka MŠ doporučila rok odklad, buďte jen ráda. Mít doma nerváčka s žaludeční nervozou, to není žádná slast. Nespěchejte, není kam!

dadule
hodnocení

Dobrý den, MŠ doporučila školní docházku. Při zápisu do 1. tříd jsem vyplnila žádost do poradny, ve škole mi bylo řečeno, že jí tam škola sama odešle . Takže teď ani nevím, jestli tu žádost zaslala , když mi přišel dopis , že nebyla přijatá do 1. třídy. Zatím jsme návštěvu poradny neabsolvovaly, když jsem se o to zajímala, bylo mi řečeno, že až po zápisu mohu poradnu navštívit. Dnes to musím vše oběhat a zjistit co a jak. Hezký den.

aaella*

Do odvolání napište, že narození Vaší dcery je hraniční (1.9.), jedná se tedy o situaci, kdy s ohledem na další, zcela zjevné skutečnosti, jako sociální vyzrálost, tělesná vyspělost, by naopak pobyt dítěte v MŠ již nebyl v souladu se zájmem dítěte, dále při podávání žádosti o přijetí jste postupovala v souladu s pokynem školy, která měla zajistit kontakt mezi zákonnými zástupci dítěte a PPP, toto však neučinila, čímž evidentně jednala proti zájmu budoucího prvňáčka, takový postup však nemůže být k tíži dítěte. Dále uveďte, že škola své rozhodnutí opírá toliko o datum narození školáčka, aniž by měla v ruce jasné stanovisko PPP, že dítě není na přijetí do 1.třídy dostatečně zralé. Neexistuje-li doporučení PPP, které by se jasně vyslovilo proti přijetí dítěte ke školní docházce, přičemž zajištění onoho doporučení garantovala škola, a současně, jevilo-li se dítě u zápisu dostatečně zralé, je takové rozhodnutí školy o nepřijetí nepřezkoumatelné a nezákonné, navíc v rozporu se zájmy dítěte.

dadule
hodnocení

Děkuji za vysvětlení - dnes jsem podala odvolání a hodně jsem si od vás převzala do textu . Děkuji moc. Přeji hezký den.

lidus*
hodnocení

0x

Milá nešťastná maminko, copak Adélce něco za rok uteče? Neuteče, prodlouží si bezstarostné dětství a ještě i vyspěje. Moje dcera uměla plynule číst v MŠ, narodila se 19.8. a udělala jsem vše proto aby byla odročená, neuteklo ji vůbec nic. Já bych to neviděla tak tragicky, jedině snad pokud by dcerka něla mít trauma, že její kamarádi z MŠ do školy jdou a ona ne.

dadule
hodnocení

Nejde o to, že by měla trauma z toho, že její kamarádky ze školky odejdou do ZŠ, je to o něčem jiném - viz .dotaz a příspěvky. Každá máma zná své dítě nejlíp. I tak za váš názor děkuji.

paw*
Tady se krasne ukazuji nazory zastancu i odpurcu nastupu do skoly v 6 letech. Jak k tomu ale prijdou deti, ktere se narodily treba v cervenci. Budou pak v jedne tride se zarijovymi, cili budou tez nevyspele. Chudaci. Nekterym detem by ale maminky nejradeji dopraly i propadnuti na zakladce, tez si tim prodlouzi mladi a neni kam spechat. Na stredni cekaji deti jeste vetsi traumata. *palec*

iv®
hodnocení

0x
Procitala jsem si zdejší příspěvky a nakonec se rozhodla ze taky přispěji. Dcera je narozena 12.8. Tak jak se ditko vyvijelo, tak jsem i ja zvažovala různé možnosti. Mala mi nastoupila do školky ve dvou letech a trech měsících, nejenom proto, ze jsem mohla nastoupit zpět na svou pozici, ale i proto ze na to byla připravena. Byla bez plen, mluvila krásne, umělá se obléci-samozřejmě s pomocí, ale hlavne i proto ze jsem ji tak nějak nestačila, chtela za detma. Chtela do kolektivu. Skolku zvladla na výbornou. I kdyz je srpnova ani jsem neuvazovala ze bych požádala o odklad skolni dochazky. Mala se tesila do skoly a to i kdyz sla do úplně noveho prostředí i kolektivu. Neměla tam jedinou kamaradku ze školky. Vse zvladla na vybornou. Dnes je jiz ve druhé třídě a ja vim, ze odkladem bych ji jen ublizila. Toť muj nazor.

hodnocení

0x

Trošku odbočím *hi* Víte jak se dříve poznávalo, jestli je dítě pro školu vyspělé? :-D Když si rukou dosáhlo na opačné ucho, s paží přes temeno hlavy.

Nejen dříve, my jsme to dělali doteď. Ne sice automaticky u dětí, které byly jinak "jasné" (ať už ano nebo ne), ale když jsme si nebyli jistí, nastoupilo "ucho" a "zubní prohlídka" :-D

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den Dadule, pokud máte pocit, že vaše dítě odklad školní docházky nepotřebuje, tak jak radili výše rádcové, podejte odvolání. Teprve budoucnost vám ukáže, jestli jste jednala správně. Co matka, to jiná zkušenost se školní docházkou.

dadule
hodnocení

Děkuji všem za příspěvky, rady a vysvětlení a přeji vám, aby jste měli všichni co nejvíce bezstarostný život. Hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]