Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smesi nechápu tenhle priklad

Od: kajka* odpovědí: 6 změna:
Ahoj mám tuhle slovní úlohu a mam ji vypočítat soustavou rovnic kolik 55% musíme přidat do 2 litrů 80%lihu aby vznikl 60%líh?kolik 60% lihu vznikne?Vůbec nevím jak tu soustavu vytvorit
doplněno 17.02.15 19:58: X+y=2 0,55x+0,66y=1,6? A tím jsem skončila?nebo tam budu muset ještě něco dělat?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mp*
hodnocení

3x

první rovnice: x + 2 = y

x je množství 55% lihu

y je množství 60% lihu

druhá rovnice: 0,55 x + 2 . 0,8 = 0,6 y

výpočet: x = y - 2

za x dosadíme y - 2

takže druhá rovnice bude znít 0,55 . ( y - 2 ) + 1,6 = 0,6 y

0,55 y - 1,1 + 1,6 = 0,6 y

0,55 y + 0,5 = 0,6 y

0,5 = 0,6 y - 0,55 y

0,5 = 0,05 y

10 = y

x = 10 - 2

x = 8

Na 2 l 80% lihu bude potřeba 8 l 55% lihu, aby vzniklo 10 l 60% lihu.

Toto je práce mojí ženy. Já jsem to spočítal metodou pokusu a omylu, za použití selského rozumu asi za 10 minut, jenže to by matematicky asi neobstálo. Rovnici teda vůbec nerozumím, určitě bych jí nesestavil a asi ani nevypočítal.

Doufám, že to tak bude a uvědomil jsem si, že jsem rád, že už jsem dlouho ze školy. Přeji Vám úspěch v matematice.

mojejmenooo
hodnocení

0x

Ta rovnice je suma (m*c)=c* (suma m) takže vezmu koncentraci*oběm plus koncentrace * oběm rovná se výsledná koncentrace* celkový oběm.. rovnice 55*x+2*80=(2+x)*60

audinos*

Dík. Jen prosím "objem" (aby to někdo nečetl jako oběma koncentracema např. a jsme zase ve směsi) :)

A nevím, zdali to 60, 55 a 80 nemá být děleno stem (?)

mojejmenoo

nemá.. ten vzorec je pro hmotnost krát koncentrace nebo hmotnost krát hmotnostní zlomek, kterej je budto v desetinným čísle nebo v procentech... a místo "oběmu" dejte HMOTNOST protože hmotnosti se sčítají při míchání a objem ne.. tm neplatí že 1+1=2, kvůli velikosti částic..a v zadání chybí hustota roztoku

karolina*
hodnocení

Dekuju zkusím to vypočítat a dam kdyztak večer vědět protože du do skoly
kajka*
18.02.15 05:27
hodnocení

Dekuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]