Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola chemického výpočtu

Od: pastel odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,jestli by mi někdo nezkontroloval tento výpočet: Kolik vody a kolik thiosíranu sodného Na2S2O3 obsahuje 10 ml 0,5M roztoku Na2S2O3.Vyšlo mi,že roztok obsahuje 5 ml Na2S2O3 a 5 ml vody (počítal jsem to trojčlenkou).Děkuji.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To jsi počítal špatně c = 0,5M znamená že 1dm3 obsahuje 0,5 molu Na2S2O3. M(Na2S2O3) = 158,1077g/mol.

n(Na2S2O3) = c*V = 0,5*0,01dm3 = 0,005 mol Na2S2O3;

m(Na2S2O3) = n*M = 0,005*158,1077g = 0,7905g Na2S2O3

Abychom mohli spočítat množství vody, museli bychom znát hustotu roztoku. 0,5M je poměrně vysoká koncentrace, takže není možné předpokládat, že se bude hustota roztoku blížit hustotě vody. Výhodou molární koncentrace je právě to, že množství rozpuštěné látky je vztažené na objem ( c = mol/dm3), takže není třeba znát hustotu roztoku,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma chemické výpočty

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]