Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chodím do druháku na gymplu a chtěl bych se zeptat, kdy bych měl začít číst knížky k maturitě, abych to stihl?
už od prváku a ne jen ty povinné k maturitě, ale i další, různě na přeskáčku, snad víte, co se probírá nebo bude probírat. Četba není pro učitele, ale doporučená k vašemu vzdělání, kulturnímu a historickému přehledu.
doplněno 12.02.15 17:58:Když jste na gymnáziu, tak snad už čtete od dětství a doporučená literatura (tedy i ta povinná) vás snad jenom nasměruje k něčemu, co jste ještě nečetl, nebo jste už četl a jenom si to připomenete nebo přečtete s novým pohledem na čtenou knihu a zpracujete do čtenářského deníku, nebo jen do paměti.
My mohli mít u maturity čtenářský deník - proto každý, kdo knihy četl a měl tento deník zpracovaný, měl velkou výhodu. Povinnost 5 knih na půl roku od prvního ročníku.. možná už to není povinnost ale doporučení...
Jestli budete pouze přepisovat od někoho jiného, bude vám to k ničemu- ale na čtverku to snad dáte
Chce to začít co nejdříve. Určitě Ti četba nedělá problémy, když jsi na gymnásiu. Tak čti, čti, čti, nejen to, co máte zadané, ale i další knihy z okruhu, který Tě baví.
Za našich studií se vedly čtenářské deníky, které se předkládaly při zkouškách z literatury. Pár lidí knihy poctivě přečetlo /patřila jsem mezi ně, četla jsem hrozně ráda/, ostatní si půjčili jejich deník a opsali si to. Jenže nastal malér při zkouškách, když se profesorka na něco zeptala. Hned jí bylo jasné, kdo četl a kdo jen opsal.
Nemusíš se bát, že to do maturity zapomeneš. Pokud byla kniha zajímavá a "chytila" Tě, budeš si ji pamatovat o hodně déle než jen do maturity. Mám po ní přes 40 let a dodnes si pamatuji některé tehdy povinné knihy, dokonce si je občas přečtu znovu, aniž by mě někdo nutil. ** Jaga.
Vidím, že se Vám do toho moc nechce. Nedávno tady byla podobná otázka, jaké knihy si vybrat (docela jsem se smál, protože z 60 doporučených knih k maturitě jsem jich sám za mlada přečetl dobrovolně 52). Taky jsem maturoval (1984) a ani si nějak nevzpomínám, že jsme měli nějakou doporučenou literaturu. Ale co mě napadlo, jak to trochu obejít, tak čtěte knížky, které jsou zfilmované, zkoukněte film (ten docela dobře ulpí v mysli), a je to určitě rychlejší. Stejně, jak někdo dělá něco jen z donucení, tak je to k ničemu.
můžeš začít hned, nikdy není pozdě.
Můj syn čte hodně, ale jiný žánr (fantasy) tak začal číst povinnou četbu až ve čtvrťáku. Přečetl všechny knížky - stihl to. Ale asi jen proto, že byl zvyklý číst ve vlaku, večer a tak...
Takže jestli jsi "čtenář" tak se to nezblázní, jestli ale čteš jen z donucení , tak začni raději hned a piš si čtenářský deník nebo rovnou zpracovávej jendotlivé knihy jako k maturitě (rozbory). U maturity to totiž není jen o obsahu (ději) knihy, ale taky o stylu atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.