Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Medicína bez přijímaček - Jaký průměr?

Od: bibins odpovědí: 17 změna:

Ahoj, hlásím se tento rok na 1. a 3. LF UK bez přijímaček. Zajímalo by mě, jaký průměr měli poslední přijatí. Na 1.LF to údajně loni bylo 1,17. Kolik to může být na 3.LF, jestliže člověk musí splňovat nějaké mimoškolní aktivity (olympiády, sporotovní výkony na republikové úrovni, apod.), a bez PZ berou prvních 50 (pak už čistě podle průměru)?

Kolik jste měli vy? Přijali vás?

Díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

afdj
hodnocení

1x

Jaký máš průměr ty? Do Prahy na 1. LF berou s nejhorším průměrem, nejtěžší je na průměr dostat se do Ostravy. Pokud máš do 1,10 tak buď v klidu.

Vtipné. Do Ostravy je těžké se dostat proto, že berou cca 60 lidí

hodnocení

1x

Držím palce. Doktor je podle mě nejnevděčnější a nejtěžší povolání, pokud se má dělat pořádně.

hoc
hodnocení

1x

Vyberte si jiný obor. Medicína není jen o průměru známek a přijetí bez zkoušet, ale vztahu k lidskému tělu, smrti, pokoře a nutnosti permanentního celoživotního vzdělávání. Být dobrým doktorem se poštěstí jen malé části studentů. Ti ostatní jsou v průměru. Zde bohužel platí, že průměrný advokát či ekonom nemá co zkazit a ani to moc lidí nepozná a neřeší to. Bohužel průměrný lékař je špatným lékařem a je to tragédie pro pacienty a pro něho samotného.

To, že se ptá na známky ještě neznamená, že nemá vztah k lidskému tělu, smrti, pokoře a celoživotnímu vzdělávání. Jen si chce ušetřit stres z přijímaček. Nicméně moje zkušenost z přijímaček (tedy na technické obory, ne na medicínské) říká, že ti s výbornými průměry ze střední vejšku nezvládali a hroutili se.

elsa*
hodnocení

Ano, a právě proto se nehlásím na technické obory, přestože mám téměř 100% šanci na přijetí na průměr, ale na medicínu, ke které mám vztah, jelikož vím, že chci pomáhat lidem, a jestliže se tam dostanu, tak udělám vše pro to, abych dostudovala, a to, co chci dělat, dělala jak nejlépe svedu. :)

Elso, víš, co studium medicíny obnáší? Nedíváš se pouze na to, že se tam dostaneš bez přijímaček? Není to jenom o tom, že tě baví pomáhat lidem. Medicína je, troufám si říct, nejtěžší vysoká škola. Mluvím z vlastní zkušenosti. Myslíš si, že studium trvá 5 až 6 let? Cha, jsi na omylu. S atestacemi se ti studium protáhne až do 30 let tvého věku. Myslím, že chceš mít děti, že? Ale ty budeš teprve ve 30 letech začínat kariéru. Kdy budeš mít děti? Myslíš si, že z tebe bude paní doktorka, která bude brát tučný plat, že? Možná tak po několika desítkách letech praxe a to ještě když budeš dělat přesčasy a tak. Nástupní plat budeš mít v lepším případě třeba 15 000 Kč, v horší třeba 12 000 Kč. Medicína je co se týká peněz dost nedoceněná. A co je hlavní, dostaneš do hlavy všechny ty vědomosti? Zkoušela jsi jít do knihkupectví, jen tak prohlídnout si anatomický atlas. Je to velká bichle, opravdu tlustá. Je tam popsaný každý maličký kousek člověka. Není to o tom, naučit se jak se latinsky řekne stehenní kost, ale na té stehenní kosti máš třeba dalších 20 výčnělků nebo drsnatin. A kostí máme v těle přes 200. Všechno latinsky. A nemáme jenom kosti, ale i svaly, u každého odkud kam vede, k čemu slouží. Vnitřní orgány, cévy a hlavně nervy, nervová soustava je prý děs. Jsi na všechno tohle připravena? Připravena, že ty na medicíně se budeš na jednu zkoušku připravovat třeba dva měsíce v kuse, od rána do večera budeš sedět na zadku, zahrabaná v knížkách? Zatímco tvoji spolužáci se na úplně nejtěžší zkoušku učí max 5 dní, pár hodin denně? Mimo jiné, budete pitvat opravdové lidi, nevadí ti to? Sneseš pohled na krev? Pokud budeš chtít být praktickou lékařkou, je ti jasné, že populace stárne a budeš mít v ordinaci plno babiček a dědečků, kteří budou trpět třeba hemeroidy (víš co to je, když chceš jít na medicínu) nebo jiné "pěkné" onemocnění? Zamysli se, nechci tě odrazovat. Jenom jsem ti to chtěla říct. Protože mi to nikdo neřekl. Taky jsem měla průměr na to, jít na medicínu bez přijímaček. Taky, že jsem šla. A utekla jsem, i přesto, že mě na střední škole hodně bavila biologie, chemie a fyzika mi taky nevadila. Jen takové zamyšlení nakonec, když tě baví pomáhat lidem, co zkusit jako alternativu k medicíně, třeba sociální práci?

elsa*
hodnocení

Ano, vím, co obnáší studium, vím, co obnáší i ten zbytek, bohužel víc, než by mi bylo milo, ale stále si stojím za tím, že to chci dělat. Odrazující komentáře prosím vynechejte. Moc dobře vím, do čeho se pouštím, i včetně negativ, jelikož mě od toho odrazuje celá moje lékařská rodina :) Takže ano, děkuji ti za odpověď, ale vlastně nic nového pod sluncem...

Ptala jsem se orientačně na průměry, taková je tu odpověď bohužel jen jedna...

Neměl to být odrazující komentář. Pokud máte v rodině doktory, tak do toho běžte, budete mít kam nastoupit, po škole, jestli má třeba váš papánek třeba ordinaci nebo tak. Ale zamyslete se nad tím, že vás odrazují. Jinak hodně štěstí.

hodnocení

1x
1.00. Doporučuji si přijímačky minimálně na 1. LF UK vyzkoušet. Je to tvrdá škola, dost vědecky zaměřená, žádné slitování, dost lidí, co šlo na známky, bylo odejito či nezvládli. Mít samé jedničky na gymplu je jedna věc, projít medicínou věc druhá. Btw 3. Lf uk je taková lidštější, zaměřená na pacienta.

eulalie*
hodnocení

0x

Vesměs to záleží také na množství uchazečů, které se v případě medicíny rovná několika tisícům zájemcům na fakultu... no je to podle fakult různé.

x®
hodnocení

0x

Máme v rodině také medika. Přijímačky mu nikdo neodpustil a dělal je na 1. LF UK a na LF UK v Plzni. Byl přijat na obě a nastoupil do Plzně z důvodu lepšího spojení. Nyní je ve čtvrtém ročníku. Je zajímavé, že potíže měl pouze ze zkoušky z angličtiny. Jinak všechny ostatní zkoušky zvládá a tak snad zvládne i zbývající zkoušky. Docela je nadšen, že již chodí na operační sál držet háky.

1. LF uvádí, že od přijímací zkoušky bude upuštěno u 300 uchazečů do programu Všeobecné lékařství, jejichž výsledný průměr všech známek uvedených na přihlášce ke studiu je nejvýše 1,20 včetně.

3. LF uvádí do průměru 1,70, ale současně musí mít dobré umístění v olympiádách nebo být odměněn za hrdinský čin. Takže zde vám ani sebe lepší průměr nepomůže.

tina*
hodnocení

Samozřejmě že jde o průměr, jestliže splníte umístění v olympiádách. A na to se právě dotyčná ptá. Podává přihlášku pro přijetí bez přijímaček, tak to asi podmínky pro "bez přijímaček" splňuje.

Tina alias Elsa si odpovídá sama sobě. How funny... *smich*

elsa*
11.02.15 20:58
Ségra? :)

Tino, to se nedělá lézt sestřičce do otázky. A Elso, já z toho nemůžu... *haha*

goodluck
hodnocení

0x

taky by mě to zajímalo, podávám na 3.lf upuštění...už by mohly dojít výseldky :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]