Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Word - spojka na konci řádku

Od: tarantule987* odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Píšu bakalářskou práci ve wordu a na konci řádku nesmí zůstat spojka, jednohlásková předložka atd. Jak to nastavím? Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Musíte ze takovými slovy přidat nedělitelnou mezeru

doplněno 06.02.15 19:44:

V ooo je na to prográmek vlnka, který ji vloží hromadně.

Vo wordu tak moc nepíšu, ale měla by vungovat klávesová zkratka ctrl+shift + mezera (v ooo ostatně taky)

U nás se tomu říká pevná mezera. Tam kde se to zalomi nevhodně to prostě opravte pevnou mezerou. Psát tím celý text (u spojek a predlozek) by bylo zdlouhavé, ač precizní :)
Enter kvůli zalomení není vhodný, rozbije to odstavce resp jejich zarovnání do bloku.
doplněno 12.02.15 13:33:

tady jedna starší otázka: poradte.cz/...

tarantule987*
06.02.15 19:36
hodnocení

A to jak?

shift a enter, kurzor mít na místě, které chcete mít na konci řádku.

Překlep: které nechcete mít ... (je to tak?)

Nemyslím si, kurzor musí být na místě, kde chci mít konec řádku, tedy před předložkou, a po shift enter zbytek, který je před kurzorem (vpravo), spadne na další řádek.

Omlouvám se, jde o přehlédnutí, ale moje. Nějak automaticky jsem se domníval, že mluvíte o zkratce shift + mezerník, tam bych měl pravdu já. Měl jsem si všimnout, je to už od pohledu vidět a navíc ta "moje"volba by vlastně měla být ctrl + shift + mezerník.

Ono to mé přehlédnutí souvisí s tím, že metodu měkkého šiftu pokládám za obecně velmi nevhodou a výrazně nouzovou; při nějaké dodatené změně (přidání nebo ubrání slova, změna fontu) může totálne rozbít sazbu; tazateli ji silně nedoboručuji:

- Na konci řádku nesmí zůstat jednopísmenná předložka (v, k, o, u) či spojka (i, a). Přeskočení na druhý řádek lze vynutit připojením předložky či spojky k následujícímu slovu tzv. "pevnou mezerou", která se vytvoří pomocí Ctrl+Shift+Space (je nutno označit mezeru mezi předložkou a následujícím slovem!). Pokud si zapnete ve wordu zobrazování neviditelných znaků (znak podobný velkému PI), zobrazuje se pevná mezera jako kroužek. Pokud Word v některých případech neumožní odskočení znaku, lze ve finální úpravě použít "měkký enter"- kombinaci SHIFT+ENTER (pozor, chová se jako enter, čili může při prodloužení řádku odskočit a zanechat kus prázdného řádku).

doplněno 07.02.15 21:08:

Snad ještě upozorním, že při použití měkkého enter bych ho měl psát místo mezery před předložkou a nikoli za ní.

doplněno 08.02.15 08:59:

Dopustil jsem se dvojznačnosti. Mou poslední poznámku lze číst tak, že enter se nemá dělat za předložkou, což je samozřejmě pravda, ale já chtěl hlavně zdůraznit, že se nemá dělad za mezerou, která je před předložkou. Tedo například:

[Jdu][shift+ enter][s][mezera][kamarádem]

a nikoli

[Jdu][shift+ enter][mezera][s][mezera][kamarádem]

což asi nikdo nebude psát úmyslně, ale může k tomu dojít právě při dodatečných oparavách

doplněno 08.02.15 18:45:

tedy za ani před mezerou; ta mezera tam prostě yž nepatří. Ale stejně je nejlepší tenhle trik nepoužívat.

...místo mezery před předložkou a nikoli za ní...
Ano, proti tomu nic nemám :)

faithoncemore*

též to opravuji na závěr jednotlivě ručně tzv. "měkkým enterem" (shift enter)

To není zrovna nejchytřejší. Co máte proti nezlomitelné mezeře?

faithoncemore*

Zdravím, vcelku nic proti ní nemám, jen jsem se s ní ňáko doposud nesetkala a sama od sebe jsem ji nevymyslela. Rozhodně vyzkouším.

doplněno 08.02.15 03:39:

No, s tím rozhozem textu u enteru (i měkkého) máte pravdu. Takže díky, tu nedělitelnou mezeru adoptuji.

doplněno 08.02.15 03:39:

teda nezlomitelnou.

x®

Zdali máte povoleny automatické opravy, tak se automaticky mezera po k, s, v, z změní v tzv. pevné mezery a v ostatních případech pevnou mezeru uděláte pomocí Ctrl+Shift+mezerník.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]