Nejste přihlášen/a.
Poraďte mi prosím jak se účinně naučit hodně anglických slovíček(110).děkuji za odpovědi
To je velmi těžká otázka. Bylo by dobré znát Vaši techniku učení, ale čistě obecně pár rad:
1) Pokud jsou to slovíčka, která mají alespoň něco společného (třeba sportovní terminologie), zkusit je zasadit do kontextových vět, najít si článek s podobnou tematikou (tam se určitě objeví) a párkrát ho pročíst.
2) Pokud jde o vyložené memorování (čehož nejsem přítelem, doufám, že Vás takto neučí nějaký jazykář ve škole!), pak se hodí třeba napsat si každé slovíčko na malý papírek (jednou barvou) a z druhé strany napsat překlad (jinou barvou). Lidem, kteří mají "barevnou vnímavost", jak tomu pracovně říkám, toto hodně pomáhá.
2b) Totéž jako 2), ale třeba anglické slovíčko napsat kapitálkami, překlad malými písmeny.
3) Pokud nemáte kontext, spojit si slovíčko s nějakou vysětlivkou, která ale zároveň a) nebude moc dlouhá, a b) bude dostatečně vysvětlující. Vysvětlím: máme slovíčko růže - rose. Vím, že růže (nemluvím o vyšlechtěných ) bývá rudá (růžová), tak si řeknu "red rose", anebo "pink rose" podle toho, jakou růži si sama představím (v mém případě by to bylo "red rose"). Nebo si můžete slovíčka tzv. "projíždět" a k nim si říkat polohlasem (to je důležité) jednoduché věty. "Rose is a nice, usually red flower." Pokud jste na učení sám/sama, je skutečně důležité si slovíčka odříkat alespoň polohlasem.
4) Ideálně si slůvka několikrát přepište - třeba aspoň z toho seznamu na ty samostatné papírky. Můžete dohledat obrázky, je-li to možné (záleží na typu slovíček) a přiřazovat. Ale to by asi bylo fakt náročné.
5) Postupně vyřazujte ta slůvka, která už dobře znáte - zdržují a nedávají prostor pro ostatní.
6) Problematická slůvka dejte zvlášť a trénujte PO JEDNOM. Třeba dvacet minut jenom jedno slůvko. Kombinujte vše výše uvedené, zadejte do google, vyjeďte si obrázky, přepisujte, říkejte nahlas...
Když dodáte víc informací, zkusím poradit dál, kdyby nic z toho nezabíral. K jakému účelu se učíte, co to je za slovíčka, mají něco společného, jste pokročilý/začátečník, učíte se raději sám/s někým... To vše hraje velkou roli, učení je věda! Držím pěsti
Tak koukám, že to bude za týden nějaký souhrnný test, co No, nemůžete za to, že Vás učí tímto způsobem, holt známkovat test ze slovíček je nejjednodušší, co naplat
Platí tedy, co jsem říkala o tom učení nahlas - každé slovíčko si opakujte nahlas, když se budete učit v tramvaji nebo v metru, tak polohlasem Ale aspoň aby to na tom jazyku proběhlo (to je opravdu moc důležité). A hlavně, a to je nejpodstatnější, si to slůvko říkejte nahlas ve chvíli, kdy ho přepisujete - zapojujete totiž mozkové funkce pro čtení, psaní a mluvení zároveň, takto se slovíčko nejlépe "vrývá" do paměti (prokázáno).
Jsou-li to slůvka k lekcím, alespoň v těch lekcích se určitě objevují v nějakém článku. Článek si znovu pročtěte, jen abyste pochopila celek, každé slůvko nehledejte. Teď třeba do zítřka trochu mrkněte na slovíčka, zítra zopakujte a v sobotu znovu přečtěte článek, jestli bude jasnější. Neznámá slůvka vypsat (klidně znovu, i jestli už je máte na papírku) a znovu vedle nich napsat překlad, znovu si je říct nahlas. Učit jenom neznámá slůvka, znovu pročíst články, zasadit slovíčka do kontextu. Několikrát po sobě přečíst věty s neznámým slovíčkem a klidně se u toho na ten překlad, který máte napsaný bokem, dívat. Pak přečíst opět článek. To už by Vám slůvko mělo vyplout díky větě/okolí.
No a nakonec projet znovu všechno - nejprve všech 110 slovíček, pak přečíst lekce. To bych viděla tak na neděli večer (uděláte-li každý den kousek), popř. pondělí odpoledne. A v úterý už jen v pohodě projet a přesvědčit se, že vše umíte Zdá se to moc dlouhé, ale nakonec to ani nezabere tolik času - a hlavně si takto lépe vše zapamatujete. No a jinak ještě, ale to spíš obecně, na to fakt teď za týden čas nemáte - zkuste číst třeba krátké články v AJ, zaposlouchat se do textů písniček atd atp. Vnímat ten jazyk i jinak než přes učebnici. Budu držet palce
Já jsem si udělala takové proužky, tak 3x1 cm, na každém bylo jedno slovíčko anglicky a na druhé straně česky a když jsem jela autobusem nebo metrem, tak jsem si těmi proužky listovala, když jsem nevěděla, otočila jsem je a ty co jsem uměla, jsem vyřazovala a opakovala jen jednou za čas. Každý den jsem si dvě až pět slovíček přidělala nových.
Pak je to samozřejmě sledování filmů v původním znění, psaní si anglicky s někým, čtení knížek a moc ti doporučuji letní mezinárodní brigádu, kdy jsi jen se zahraničními studenty někde, třeba známé dcerka byla v Bordeaux, stříhali zámecké ploty a tam všichni hovoří jen anglicky.
Také trošku přispěji.Doufám,že se nebudu opakovat.
Pokusím se napsat,co zde ještě není.
1) Zkus přemýšlet,zde ono slovíčko není podobné nějakému slovíčku třeba v češtině nebo v nějakém jiném jazyce.Pokud třeba mluvíš německy,tak víš,že některá slovíčka jsou podobná v AJ,a pokud ho umíš v němčině,domyslíš si význam
(das Brot x bread nebo der Apfel x apple ).Také mi toto pomohlo.
2) Před spaním si slovíčka projeď a ty slovíčka,která si obtížně pamatuješ,si napiš na papír.
3) Ta těžko zapamatovatelná slovíčka psát a psát a psát.To vím z vlastní zkušenosti ze školy.Když si píšu tahák,tak se to většinou naučím a při písemce ho nepoužiju.
Mě by zajímal podobný dotaz, ale spíše místo zapamatování si slovíčka (s tím moc problém nemám i když občas něco zapomenu) by mě zajímalo, jak si zapamatovat jeho písemnou formu abych věděl jak se píše když jej budu potřebovat napsat.
Je mi jasné že to chce někde hodně psát a komunikovat v angličtině, jenže zde je právě onen problém. Já jsem teprve v začátcích a moc zatím psát a komunikovat neumím, jelikož mi dělá problém složit nějaké složitější věty a neumím taky ještě moc slovíček. Jak se mám naučit tu psanou podobu slova?
Já se psanou podou slovíček učím jedině tak, že vezmu papír a slovíčko si několíkrát napíšu.Asi tak 5x.Pak další slovíčko.Pak je konbinuji:
dog dog dog dog dog
cat cat cat cat cat cat
dog cat dog cat dog cat
Až jich umím tak 15 plus mínus, tak si dám přestávku.Samozřejmě musíte příští den těch 15 slovíček zopakovat a ty co nejdou zase psát.Přeji hodně zdaru při učení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.