Nejste přihlášen/a.
dobrý den, jsem v osmé třídě a děláme třídní soutěž kde se vyskytlo i naše nové učivo.Máme za úkol vypočítat doma jeden celý list a jsou tu dvě úlohy z nového učiva, které nechápu. První úloha: V 11 h vyjelo z města A do města B auto průměrnou rychlostí 40 km/h. V 11 h 15 min vyjel za ním motocyklista průměrnou rychlosti 80 km/h. Za jak dlouho,v kolik hodin a jak daleko od města A dožene motocyklista automobil?
vím, že se tady musí udělat lineární rovnice.Jenže co označit za x, aby mi ta rovnice vyšla? A jak zapsat těch 11 h a 15 min na zlomek?
Druhá uloha: V 8:00 hodin vyjel z místa A nákladní automobil průměrnou rychlostí 40 km/h. V 10:00 hodin vyjel za ním osobní automobil průměrnou rychlostí 60 km/h. V kolik hodin,jak daleko od místa A a za jak dlouho dožene osobní automobil nákladní auto?
Tady mám stejný problém.Navíc ani nevím, jak zpočítat všechny ty údaje, jako jak daleko od místa a za jak dlouho dožene nákladní auto a tak.Prosím moc o pomoc,možná o nějaké malé vysvětlení jestli tady je někdo ochotný.
Naznacim reseni. Jestlize se auto a moto potkaji, tak v ten okamzik urazi stejnou drahu. Pokud si tedy vyjadrite ujetou drahu auta a moto, tak se boudou drahy sobe rovnat.
pokud jsem to udělala správně, tak mi vyšla dráha u auta 10 km a u motocyklu 20 km.Vynásobila jsem to krát patnáct šedesátin ve zlomku. Ale stejně ani tak nevím jak pokračovat. :/
Tak se staci zamyslet. Pokud by auto ujelo 10km a moto 20km, tak se nepotkaji, takze je to spatne.
Naznacim vice:
znam rychlost auta (va)a rychlost moto(vm). Aby se setkali, tak musi urazit stejnou vzdalenost, coz je prave klic k reseni. Pak tedy mohu napsat: sm=sa
Zbyva cas. Urcim si, ze moto ujelo vzdalenost za cas t. Auto uz bylo 15min (1/4hod) na ceste, tedy cas auta bude (t+1/4). Ze s=v*t, asi vite.
Zkuste ted.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.