Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úlohy o pohybu

Od: hayon odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer, snažím se už nějakou dobu pochopit úlohy o pohybu. Základní vzorec znám, zhruba vím, jak si to zapsat, abych věděla, který údaj patří komu. Ale už se ztrácím mezi více údaji a v tom, jak mám z toho vůbec udělat rovnici, které údaje použít a na kterou stranu rovnice je vůbec zapsat. Zadání jedné úlohy z Bělouna je tedy takové: Dvě letadla letí z letišť A a B vzdálených 420 km navzájem proti sobě. Letadlo z letiště A odstartovalo o 15 minut později a letí průměrnou rychlostí o 40 km/h větší než letadlo z letiště B. Určete průměrné rychlosti obou letadel, víte-li, že se setkají 30 minut po startu letadla z letiště A.

Chápu to tedy tak, že celková dráha je tedy 420 km a pro obě letadla je stejná. Myslím si, že čas letadla z letiště A se zapíše jako t=x+15 minut, takže x+jedna čtvrtina ve zlomku, protože je to čtvrt hodiny (tuším, opravdu si s tímhle nevím rady) a rychlost letadla jako v=x+40 km, protože nevíme rychlost letadla z letiště B. A to je všechno co z toho dokážu vyčíst, nevím si rady s tím, jak bych měla zapsat to, že se setkají 30 minut po startu letadla z letiště A. Základní vzorec je sice s= v*t, ale jak z toho sestavit rovnici a pak vypočítat i další údaje, to už mi hlava nebere. Prosím tedy o jednoduché vysvětlení, jak se mám dobrat k tomu, abych vytvořila vůbec tu rovnici. Děkuji předem.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

x®
hodnocení

1x

Označím rychlost letadla A x, pak rychlost letadla B je x – 40. Letadlo A poletí 30 min = ½ h, letadlo B poletí o 15 minut déle, čili 45 min = ¾ h. Rovnice bude

x ⋅½ + (x – 40) ⋅ ¾ = 420

hayon
hodnocení

Děkuju, trošku jsem se do toho dostala. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]