Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mechanická práce

Od: oliver12 odpovědí: 6 změna:

Mám tu úkol

Jakou mechanickou práci vykoná síla naší paže, když nákupní tašku o hmotnosti m [kg]: a) zvedáme do výšky ha [cm]? b) držíme ve výšce hb [cm]? c) přenášíme do vzdálenosti x [m]? Výsledky uveďte v základních jednotkách s přesností na 1 desetinné místo, g = 10 m.s-1 .

m=10,0 ha=100 hb=110 x=7,0

Vím že se to počítá podle vzorce W=F.s.Cos a,

takže za a) nevím kde vezmu F , s bude těch 100cm a Cos= 90? a nemám si převést jednotky na m?

u b) si nevím rady jestli se vubec nějaká práce koná když to držím ve výšce

a u c)přenášení do vzdálenosti bude jen F.s? A pan profesor povídal že je tam chyták a musíme si uvědomit kdo tu sílu koná, To jsou mé strasti... Děkuju

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

2x

Uvažuješ v podstatě správně.

F je váha tašky=g.m

a=0°, je to úhel mezi silou a drahou.

V případě b) se skutečně práce nekoná.

V případě c) by se konala práce, pokud by se taška nenesla vodorovně. O sklonu dráhy tam ale není žádné zadání, takže můžeme předpokládat, že se práce opět nekoná. (Ve vzorci z případu a) tentokrát bude a=90°

Ještě máš chybu v zadání, g=10m . s-2 (ne na -1).

doplněno 25.01.15 19:17:

a) se musí převést na metry, takže 100 J

V případě c) se práce nekoná, protože přenášení je vodorovné, zatímco tíže míří svisle, takže cos a = 0

doplněno 26.01.15 15:24:

Jo, je to přesně tak, jak píše bubo64!

oliver12
hodnocení

Takže když udělám:

a) W=F.s W=m.g.s W=10.10.1 W=100J ( to v případě že s jsem převedl na metry nevím jestli je to dobře , když to nechám v cm tak je to 10.10.100=10 000J a 10kJ)

b) práce se nekoná

c)W=F.s W=m.g.s W=10.10.7=700J

Mám to dobře?

oliver12
hodnocení

Nějak mi to nesedělo tak jsem si to ověřoval na internetu a máš pravdu , takže děkuji za tvou pomoc a přeji hezký den :)

oliver12
Mám problém , naše výsledky se ve škole rozcházejí mohl bys to zkontrolovat ppřípadě napsat důvod proč to tak vychází?polovina má a 0 a polovina C 0 díky
bubo64*

Určitě při A) se práce koná, vyjde nějakých 100J. Problém je možná v tom vzorci, kdo dosadil a=90° (jako že kolmice :) ), dostal 0J. To je ale blbost, úhel a se měří mezi silou (svisle) a dráhou pohybu (taky svisle). Proto taky vyjde c) 0J (síla svisle, pohyb vodorovně, a = 90°, cos90°= 0).

host*
hodnocení

0x

U příkladu c je to stejné jako když závaží držíš v ruce, jenom s ním jdeš, ruka je jen držáček, háček, nic víc. Kdybys závaží položil na sáňky a táhnul ho silou F(tahu) do vzdálenosti x metrů, po dráze s, byla by to práce, ale s jinou silou, jiným směrem. Takže zřejmě (nejsem si jistý) by c) mělo být také nula.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]