Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, byl jsem ted na výletě a chtěl jsem se zeptat, zda-li nevíte co je toto za geologické objekty. Foto níže. Děkuji za odpovědi
na všech snímcích jsou vyvřelé horniny. Na první fotce je vidět krásná deskovitá odlučnost. Vzniká postupným chladnutím magmatu.
Na dalších snímcích je vidět, co s vyvřelou horninou udělá působení mořské vody (působení min. látek, eroze)
Děkuji za odpověď
Potřeboval bych pomoct s pár otázkami, prosím...
Na tom prvním obrázku: Co je to za útvary. Co to je za druh uspořádání vrstviček v hornině a jak toto uspořádání vzniklo? Co je to za typ horniny?
Na druhém a třetím obrázku: Jak se ty desky nazývají a z čeho jsou složeny?
Na čtvrtém obrázku: Co to je za horninu? Jak se tam objevily? Jak to že jsou tak pevné a vystupují z horniny?
Prosím moc o pomoc s těmito otázkami.
Děkuji za odpověď
Dobrý den, zkuste si něco nastudovat o sopečné činnosti, vyvřelinách či lávě. Také přímo o sopečné činnosti na Havaji lze něco dohledat. Dále se podívejte i na pojem eroze a co to udělá s původní vyvřelinou. Zdravím!
Geologie je velice složitý obor. Domnívám se, že pouze podle fotek Vám nikdo přesně neurčí, o jakou horninu se jedná. Leckdy se musí vzorek horniny podrobit laboratornímu zkoumání, aby se určilo o co jde.
Třeba první fotka. Nepoznám, jak je hornina tvrdá. To sypké kolem - je písek? hlína? jíl? Z toho lze usuzovat, o co se jedná. Je třeba vidět detail té horniny - zrnitost, velikost částic apod. Takže opravdu nelze určit, co to je. Může to patřit do skupiny (jílovec, slínovec - což jsou usazené horniny), mě spíš ale připadají jako ze skupiny ruly, svory, fylity. Jestliže by to byly ty usazené horniny - vznikají tak, že na jíl působí tlak a teplota - vzniknou ty destičky.
Druhý a třetí obrázek - opět nelze určit. Můžou to být vyvřeliny, ale i horniny přeměněné.
Čtvrtý obrázek hornina nelze určit. Jak to, že vystupují z jiné horniny? Může se jednat o dvě různé horniny, kdy jedna je odolnější proti erozi a proto více vydrží. Může se jednat o jednu horninu, kde jsou trošku jinak zastoupeny minerály. Může se ale také jednat o odolný minerál (tím myslím to, co tam vystupuje), který se nachází v měkčí hornině.
Pro určení je pro příště dobré přivézt kousek vzorku. A jen taková zajímavost : i rostliny, které na těch horninách rostou nám pomůžou určit, o co se jedná.
Tak jsem zjistil že je to na ostrově Oahu což je součástí Havajských ostrovů, na druhém a třetím obrázku ty destičky se vyskytují prý běžně na mořském pobřeží, a na čtvrtém obrázku ty rourkovité až trubičkovité útvary se prý táhnou po celém břehu, kolem silnice, přidám sem fotku ještě té sopky - kráteru koko - head
doplněno 25.01.15 15:20:našel jsem, že ty ostrovy vynikly z čedičových láv, takže čedič?
doplněno 25.01.15 15:27:jedná se o to , že to jsou všechno vyvřeliny a je to čedič, prosím, pomozte mi..
čedič by mohl být na tom čtvrtém obrázku. Ten má sloupcovitou odlučnost a je pravda, že je velice odolný. Zadejte si do vyhledavače "čedičové varhany" . Je to náš světový unikát
ano, u té čtvrté fotky to vypadá na ty čedičové varhany, u té první fotky, kolem toho je písek, je to u pláže, tak by se dalo zjistit co je to za horninu
doplněno 25.01.15 15:37:dále vím, že ten první, druhý a třetí obrázek jsou stejné horniny, jenom u toho druhého a třetího na tu horninu působí mořská voda, tak to asi zerodovalo, u toho prvního je to u pláže a kolem toho písek, prosím, pomozte mi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.