Nejste přihlášen/a.
ahoj jak bych vyřešila př
9t-7u=4
6+2t=5u
ja to zkouším a vždy mi to vyjde jedna strana 126 a druha minus 81 což je kravina
ja nechapu to roznasobovaní kyž se zbavuju zlomku jestli jen te zavorky nebo celého přikladu
matematici radte mi prosím jsem ztracena
Nevím, o co konkrétně vám jde. Pokud násobím rovnici číslem, tak samozřejmě vždy celou, ale z této krátké hlášky nepochopím, v čem je problém. Zkuste napsat některý ten váš postup.
Jinak to, co říkáte, by ořípadně vyjít mohlo a znamenalo by to, že soustava nemá řečení, ale to není případ této soustavy.
první jsem si vyjadřilat a to tak 4+7u/9 a pak z toho vznikne3x-7.(4+7u/9 a tet se chci zbavit toho zlomku ak si dam krat devět no ale tet mi to pravě vychazí tak jak jse napsala napiště mi jak to udělat
Není třeba jít do zlomku. Pokus se vyjádřit 1t a pak už to půjde samo. Výsledek tě překvapí, napovím, že obě neznámé mají stejnou hodnotu...
Ve výpočtu bez zlomků počítej s tím, že se objeví i desetinné číslo.
doplněno 24.01.15 18:05:Tak dobře, zde je ale už téměř hotový příklad: 1t = 2,5u - 3
Proč? Protože 2t = 5u - 6
Zbývá dosadit do druhé rovnice...
doplněno 24.01.15 18:38:Nepoznám, ale když vím, že se mu chci vyhnout, jdu jinou cestou. Protože vidím, že si opravdu nevíte rady, dám sem jedno z několika možností řešení této soustavy.
Víme, že t = 2,5u - 3 Dosadíme do druhé rovnice a vznikne už rovnice o jedné neznámé: 9(2,5u - 3) = 7u + 4, výpočtem této rovnice se dozvíme, že u = 2 a dosadíme to do první rovnice. Víme, že 5u = 10, rovnice pak 2t = 10 - 6, 2t = 4, t = 2
Zkouškou pak zjistíme, že je řešení správné...
Podívejte se ještě jednou. Číslo 2,5 je vyjádření dvou a půl desetinným rozvojem (zde konečným)
Mimochodem si nemyslím, že je to nějaký zápis bez použití zlomků, to je jen použití zlomků v jiné podobě; nicméně pro někoho to někdy může být příjemnější.
Kruci, už jsem to skoro měl a nějak jsem to blbě odklapl.
Soustavu můžeme řešit různými způsoby. Vy jste volila vylučovací metodu, a to tak, že jste z první rovnice vypočetle t. Postup:
9t-7u=4 ... převedeme –7u na pravo se změnou znaménka (z odčítání se stává sčítání, nebo chcete-li, k celé rovnici ... k oběma stranám.. přičtete 7u)
9t = 7u + 4... teď osamostatníme t, na pravou stranu převedeme devítku, a to tak, že zase celou rovnici vydělíte 9,čimž se z násobení stane dělení:
t= (4 + 7u) / 9
Teď to odešlu, i když to není hotové, aby se mi to zase neztratilo
doplněno 24.01.15 19:26:Mezitím vám strejc stihl napsat celé řešení, ale nevadí, když už jsem začel, stejně to dokončím.
Zatím jsem se dostal k vyjádření t z první rovnice. (Strejc volil vyjádření t z druhé rovnice, přičemž trochu habaďůrou obešel zlomky, když místo 5/2 napsal 2,5, tedy nahradil klasický zlomek zlomkem desetinným, ale jak píše, je to jeden z možných postupů, technicky je postup stejný.)
DAlší postup je v tom, že za t dosadíme do druhé rovnice to, co jsme vypošetli z první (Strajc naopak dosazuje do první rovnice výsledek z rovnice druhé). Chtělo by se mi říci, že po odstranění chyby by vám to už mělo vyjít samotné, ale to, co jste psala, nazněčuje, že neporozuměná je hlubší. Takže nejprve k vašemu výpočtu: po pravdě mu vůbec nerozumím: nevím, kde se vám tam vzalo x, v každém případě vám schází zavírací závorka (má tam být 7.(4 +7u)/9 nebo 7.(4+7u/9)? ), a vlastně vůbec nevím, co kam dosazujete. Trochu se mi zdá, že dosazujete za t zase do té rovnice, ze které jste ho vypočítala, a na druhou rovnici kašlete.
Zkuste to tedy sama, po vzoru Strejce dosaďte za t do rovnice druhé, schválně, co to udělá. Já to zase odešlu a budu pokračovat po večeři.
doplněno 24.01.15 19:59: Takže teď už stručně:2. rovnice:6+2t=5udosadíme za t: t= (4 + 7u) / 9:6 + 2*(4 + 7u) / 9 = 5uvynásobíme devíti:6*9 + 2*(4 + 7u) = 5*9 uPo roznásobení54+ 8 + 14u = 45ua to už snad dopočítáte.ja to z toho moc nechapu napísu vam muj postup mam příklad
9t-7u=4
6+2t=5u
vyjadřím si t z první rovnice t=4+7u/9
a tet 6+2(4+7u/9)=5u
no a tet bych se měla zbavit zlomku takže krat 9 a nevím jak ale protože když dam 54+18(4+7u} =45u
54+72+126u=45u a am si čisla kčíslum u k u a vydělím a vyjde 1.5 což je hovadina tak kde mam tet chybu?
Zkus si raději z druhé rovnice vyjádřit u a to pak dosadit do první, je to mnohem jednodušší.
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]
2. Špatně je naproti tomu vyjádření . t=4+7u/9; má být buď t=(4+7u)/9; nebo místo (4+7u)/9 vzorec z obrázku (na něm jsou dvě možné podoby, kterákoli z ní je pouřitelná).
Omlouvám se, nevím, zda je chyba u mne nebo na trase, ale podvakrát mi zmizelo prakticky veškeré formátování a už to nebudu zkoušet potřetí. Ono možná je to stejně moc ukecané a tím matoucí, tak na to zapomeňte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.