Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exponencialni rovnice

Od: anoano* odpovědí: 7 změna:
Nepomohl by jste mi někdo s tim to příkladem? Zasekl jsem se kdyz jsem vytýkal.
Děkuji

Exponencialni rovnice

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na vytýkání zapomeňte, V řádku před tímto pokusem upravte 32x = (3x)² a použijte substituci (3x) = y.

anoano*
hodnocení

Trochu jsem to přědělal, ale co ted? Mam to dodělat přes diskriminant?
Exponencialni rovnice #2
x®

Máš podivnou chybu při tom dělení 9, vychází a2 + a = 90.

anoano*
hodnocení

Nevim co dělám špatně. Délal to jak pišu. Nejdříve vydělim prvni 9 pravou stranu (810) a pak druhou 9 zase druhou stranu (90)..

No a to je právě ta chyba. Nemůžete dělit jenom jenom kousek. Na začátku máte jakousi rovnost, totiž 9a + 9a² = 810, ty dvě strany se rovnají, tedy se rovnají i jejich devítiny, ale devítina levé strany je a + a² a ne a + 9a² *zed*

Až to vydělíte správně, pokračujete třeba přes diskriminant, prostě jakýmkoli způsobem, použitelným pro řešení kvadratické rovnice, například Vietovy vzorce.

anoano*
hodnocení

Potřeboval bych poradit ještě s tímmto příkladem. Nevim jak mám dál postupovat. Asi bude stejny problém jako u předchozího příkladu.
Děkuji
Exponencialni rovnice #3
x®

Upravit vynásobením 4 a převést všechny členy na levou stranu a vyřešit kvadratickou rovnici:

Exponencialni rovnice #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]