Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklady ohledně Ohmova zákonu

Od: koalala odpovědí: 4 změna:

Ahoooj, na fyziku jsem fakt lemra a teď před pololetím mám nerozhodně. Dostal jsem 6 příkladů, které budou obdobné v testu. Čtyři už jsem nějak vypočítal, ale na tyto nemůžu přijít :(

1.Vodičem, který je připojen ke zdroji napětí 4,5V, prošel za 3 min náboj 15C. Určete odpor vodiče.

2.Vodič o odporu 10Ω je připojen ke zdroji o napětí 12V. Určete náboj, který projde vodičem za dobu 20s.

Prosím, prosím o výpočet s popisem, jaké vzorce jste použili.

Děkuju moc! :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

2x

Vypadá to, jakoby se fyzikáři... no zkrátka jsou nějak odtržení od praxe. Žádný elektrikář nečíhá u drátu na nějaké kúlomby nepočítá náboje, jak mu to prská v drátech. Jednoduše používá základní měřicí přístroje: voltmetr, ampérmetr, ohmmetr a další.

Když to ale fyzikáři chtějí, tak do toho. Vyjdeme z definice, že 1 Coulomb je 1 ampérsekunda, čili je to jakoby vodičem po dobu jedné sekundy procházel proud 1 A, nebo po dobu 10 sekund proud 0,1 A, nebo... atd. Prostě je to násobek proudu I a času t.

Váš příklad by tedy zřejmě byl (nikdy mě nenapadlo něco takového počítat nebo zkoumat, je to stejná blbost jako když je ve fyzice příklad, že ledová kra má objem 12300 m3 a hmotnost 109600 kg a žáci se diví, jak pan učitel ohromnou kru zvážil a změřil její objem. Ale učitel má vždycky pravdu.) zašmodrchaný jednoduchý příklad.

2. Vodič o odporu 10Ω je připojen ke zdroji o napětí 12V. Určete náboj, který projde vodičem za dobu 20s

Z ohmova zákona vypočítáte proud I = U / R a po dosazení máte I = 12/10 = 1,2 A. A když se má ještě použít výpočet náboje, tak použijeme vzorec ...? (nevím jaká je značka náboje) Náboj = I . t = 1,2 . 20 = 24 Coulombů.

Podobně vypočítáte první příklad : "Vodičem, který je připojen ke zdroji napětí 4,5V, prošel za 3 min náboj 15C. Určete odpor vodiče" tím, že to vezmete zpětně, z náboje a času vypočítáte proud I = náboj / časem převedeným na sekundy. Vyjde vám nějaký proud a pak podle Ohmova zákona vypočítáte odpor R = U / I (opět nezapomeňte na správné jednotky)

Snad nepíšu pitominy, v životě jsem tohle nemusel řešit a teď jen zírám, co všechno fyzika pro základní školy učí.

koalala
hodnocení

Děkuju, děkuju moc! Výborná odpověď! Informace o tom, že 1 Coulomb je 1 ampérsekunda nám bohužel nebyla sdělena, přijde mi poměrně klíčová... :D

Ještě jednou moc a moc děkuji!

host*

rádo se stalo, snad to je dobře, viz cs.wikipedia.org/...

hm*
hodnocení

0x

Znáš vztah náboje a proudu (a času)? Určitě ano.

Takže pro 1): zjistíš proud (pomocí Q a t (t si převeď na vteřiny)) a použiješ ho pro určení R.

2) je obdobná: spočítej I a pak snadno zjistíš Q za 20s.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]