Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konzola nebo konzole?

Od: qwert* odpovědí: 7 změna:

První pád jednotné číslo - jak je to správně? Konzola podle vzoru žena, nebo konzole podle vzoru nůše/růže? A proč právě tak?
Díky za odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

Pozor, konzola a konzole jsou dvě různá slova! Odkaz na pravidla.cz bohužel *nevi* není příliš šťastný, není to "profi"stránka a Ústav pro jazyk český před ní i jí podobnými varuje. Právě ÚJČ je tedy na otázky jazykové, jak jsem již několikrát zmínila, nejvyšší instance.

Tedy konzole - obvykle herní ( prirucka.ujc.cas.cz/...

Konzola - např. ve zdi ( prirucka.ujc.cas.cz/...

Doporučuji vřele: prirucka.ujc.cas.cz/... .

papene*

*hej*Zdravím Pu,dá se ta chytrá příručka koupit?*cteni*

doplněno 17.11.09 01:13:

*plac*Tak to je škoda.U mne by nezahálela.*smich*

A neexistuje něco podobně chytrého tištěného?*placni*

pu®

I já Vás, Papene! Nevím o tom, je to totiž právě speciálně internetová příručka Ústavu pro JČ ;) Když má člověk problém, který nenajde ani na těchto stránkách, tak má také možnost oslovit kontaktním mejlem jednoho z odborníků. Je to na všeljaké potíže o češtině fakt to nejlepší, co znám *palec* V písmu pak asi nejlíp Slovník spisovné češtiny, nebo taky Akademický slovník cizích slov.

qwert*
hodnocení

Díky, o herní konzoli jsem neuvažoval vůbec, šlo právě o ten druhý význam. Je zajímavé, že staří technici (moji učitelé už v osmdesátých letech minulého století) používali a dodnes se používá i nadále v technických záležitostech výraz "konzole" (ve zdi). Můj jazykový cit to ovšem dráždí.

Ještě jednou díky za odpověď.

pepyk93*
hodnocení

1x

Já jsem pro KONZOLE jako RŮŽE.Je ale klidně možné,že jsou povoleny oba dva tvary.Doporučuji nahlédnout do SLOVNÍKU SPISOVNÉ ČEŠTINY.;)

doplněno 16.11.09 19:22:

Mohlo by vám pomoci toto : google.cz/...

miljan*
hodnocení

0x

pepyk93*
hodnocení

0x

Tak pardon.Nikdo není neomylný...:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]