Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je železná klec kapitalismu?

Od: anzionka® odpovědí: 2 změna:

Může mi prosím někdo srozumitelně a jednoduše vysvětlit, co M. Weber myslí, když mluví o železné kleci kapitalismu? Nějak to stále nemůžu pochopit. Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, není to spíše "železná klec racionality"? To by se našlo viz odkaz (3.3.1 Obavy).

Patrně jde o to, že si člověk vlivem byrokracie nastaví určité hodnoty a v těch se uzavře.

Potom už není schopen svobodného myšlení, které by šlo za rámec těchto nastavených a univerzálních pravidel. Ale, je to jen můj výklad. Zdravím!

is.muni.cz/...

doplněno 08.01.15 11:24:

Možná ještě jinak - společnost, kterou tvoří jednotlivci, si nastaví pravidla a v těch se potom uvězní jako v kleci.

doplněno 08.01.15 11:33:

Potom by mohl pomoci tento odkaz (hned úvod) - ale, k pochopení to moc není .

blisty.cz/...

hodnocení

Ne, ne, je to vyloženě pojem železná klec kapitalismu. Mám ji vysvětlenou následovně, ale nejsem si jistá, jestli je to vhodné vysvětlení (není to z mojí hlavy a přemýšlím, že tohle vlastně nevysvětluje železnou klec kapitalismu, ale úplně něco jiného):

" Moderní kapitalismus je již pevně zakořeněnou realitou, která se již neopírá o náboženský základ. Moderní kapitalistický duch představuje sekularizovaný protestantský étos. K tomu, aby byli jedinci v souladu s mechanismy fungování kapitalismu, není nadále zapotřebí metafyzicky či morálně zakotvené motivace. Rozdíl mezi vysvětlením vzniku určitého ekonomického systému a vysvětlením jeho fungování (viz Durkheim a dělba práce)."

doplněno 08.01.15 11:36:

Díky. Mrknu na to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]