Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
moje angličtina je na pokroilé úrovni, a ještě bych ji chtěl o dost lepšit. Pořídil jsem si knížku v angličtině (Sergio Aguero: Born to Rise) , je prý napsána lehkou angličtinou, že tam nejsou žádné složité vazby a tak . A chěl jsem se zeptat, dá se četbou anglcké knížky angličtina zlepšit a jestli ano, o kolik?
Předem děkuju, RQ
Záleží v čem se potřebuješ zdokonalit - jestli v psané nebo v mluvené formě. Pokud v psané, knihy jsou jasná volba. Pokud chceš dobře mluvit, musíš mluvit a mluvit a mluvit. Zahraničních kamarádů se dá na sociálních sitích sehnat plno.
no já mám problém vytvářet věty a problémy se slovíčkama...umim jich celkem málo a tim pádem prostě třeba i s tvořeni ět a tak
ale zas tak špatně na tom nejsem.. ty základní věty dávám v pohodě, mám problém v konverzaci prostě:/
Pokročilost se projevuje právě ve schopnosti konverzace (základní věty tvoří i začátečníci). Četba pomůže i ke zlepšení konverzace, protože vedle rozšíření slovní zásoby vede i k "načtení" různých způsobů vyjadřování v různých situacích.
Doporučuji číst vše, co Vám "přijde pod ruku", nevyhledávat knihy psané "jednoduchým jazykem" – to je opravdu jen pro začátečníky. Radši si vyberte knihu, kterou znáte už z překladu, viděl jste film nebo divadelní hru.
Čtěte bez slovníku. Hodně slov vyplyne ze souvislosti, slovíčka, kterým byste neporozuměl z kontextu, si můžete dohledat po dočtení knihy (nebo u obsáhlejších knih po každé kapitole).
Pokud byste slova vyhledával průběžně, "zaseknete se"na vyhledávání a nikam nepokročíte.
Jestli jsi žádnou anglickou knížku nečetl, tak bych vám doporučila číst pohádky, později, nějaké jednoduché povídky. Četla jsem si v nich a při ruce jsem měla slovník. Nad slovo co jsem neuměla jsem si česky napsala překlad tužkou. Četla jsem nahlas. Taky jsem četla noviny, The Sun, hlavně inzeráty, nejhorší pro mě byly politické články. Napsala jsem vám svou zkušenost, třeba někdo má nějakou lepší.
Anglické pohádky neznám, takže nemůžu posoudit. Německé pohádky bych kvůli různým specifickým výrazům a obratům, s nimiž se člověk v běžném jazyce nesetká, doporučila až pokročilejším.
Pro začátek bych doporučila kratší četbu – povídky a novely. Pokud bych se měla pustit do čtení v angličtině, začala bych asi Hemingwayovými povídkami. Hemingvay je můj oblíbený autor, povídky jsem četla v několika překladech, takže by mi nemusely dělat moc problémů ani v originále ...
Inzeráty jsou krátké, proto se v nich objevují (alespoň v němčině) různé zkratky a opět obraty, které se v běžné komunikaci nepoužívají.
Výbornou pomůckou jsou všechna média. Především zpravodajství (redaktoři i moderátoři mívají dobrou nezkreslenou výslovnost). V případě TV – jsou-li zprávy navíc provázeny obrazem – je porozumění snazší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.