Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám dotaz, když jsem byl menší tak jsem chodil do školy pro ty co nestíhají látku. A když jsem tedka na střední tak tam bereme věci které neznám... Ale rád bych si chtěl udělat maturitu. Ale nevím zda na to mám buňky pokud ty buňky nemám co mám dělat proto abych prostě nějak tu školu zvládl? Občas luštím křížovky a nebo osmisměrky abych ten mozek trošku namáhám dělám správně?
Ahoj, určitě děláš dobře, že luštíš křížovky nebo sudoku, trénuješ si paměť, obohacuješ slovní zásobu, takže není pochyb, že jdeš správným směrem.
Je pochopitelné, že na střední škole se probírá látka, o které ještě nic nevíš, od toho přece škola je, aby ses zaučil novou látku. Někdy je to opravdu úplně něco nového, co se musíš naučit od začátku až na střední, ale v mnoha předmětech k tomu využíváš základy z předešlé školy.
A co Ti poradit - jedině to, aby ses studiu dostatečně věnoval, našel si nějakou techniku, jak se budeš učit nejlépe, nebát se kdyžtak zeptat, když Ti něco není jasné. To, že uděláš maturitu, Ti nikdo nezaručí, buď, jak píšeš, na to mít budeš, a když bohužel ne, nic se neděje, můžeš zkusit přece jiný obor. Předpokladem by ale mělo být, že si už předem vybereš obor, který je tak nějak zajímá, máš k němu blíž třeba kvůli zálibám a nestudovat něco jenom z donucení, když Tě to nebaví. Když Tě bude ten obor bavit, tak se tomu budeš věnovat jistě s větší vervou a snáze taky najdeš souvislosti, které Ti mohou pomoci.
Ještě jsi pro doplnění bohužel nenapsal, jestli máš tedy nějaký handicap, když jsi chodil do jiné školy, či k tomu byl jiný důvod. Pokud k tomu máš nějaké zdravotní důvody, tak je samozřejmě škole nezatajuj a věřím, že škola se Ti pak bude snažit vytvořit takové podmínky, aby jsi byl tak nějak na stejné úrovni jako ostatní. Ale opět, musíš chtít Ty sám, studiu se věnovat.
doplněno 04.01.15 17:23:Jinak pozdě určitě není, sice je Ti 17, ale to nic moc neznamená. Záleží jen na Tvé vůli, když budeš mít snahu látku se doučit, tak můžeš být za chvíli na stejné úrovni jako ostatní. Otázkou, jestli je pozdě, není potřeba se zabývat.
Víte mě dělá problém spousta věcí, např: jazyk na škole kde jsem byl tak ho tam moc nebrali, a ani tu matiku tam moc nebrali takže se snažím vše dohnat. Obšas jdu do knihovny ale nevím zda už na to vše není pozdě je mi 17 let a já neumím např: Lomenné výrazy a jiné základy
Aha, no bohužel to bývá tak, že většina učitelů počítá s tím, že základy ze základní školy - respektive látku základní školy žáci jdoucí na střední školu ovládají. Pokud budeš mít štěstí na učitele, může něco vysvětlit znovu, ale většinou na to není čas, protože musí probírat něco jiného.
Možná bys měl lepší se poptat nějakých spolužáků, vytvořit kamarádské vazby a třeba se někdo ochotný najde a nějakou látku by Ti dovysvětlil. Problémy tedy nejspíš mají i Tví spolužáci ze školy, že? Ale jinak to vypadá, že si budeš muset bohužel pomoci z jiných zdrojů. Je to taky právě tak, že na střední školu jdeš dobrovolně, takže se tam k tomu tak přistupuje.
Petře, křížovky jsou fajn, ale přímý efekt na výsledky ve škole mít nebudou. Je třeba se denně podívat (učit se, zapamatovávat si, přemýšlet) na látku, kterou jste ve škole ten den probrali, a v případě nejasností se ihned ptát (učitelů, spolužáků, klidně i tady). Důrazně opakuji, že pracovat máš s látkou, která se ten den probrala, ne to, co budeš potřebovat umět v testu nebo zkoušení na den příští. Hodně lidí se učí tzv. "na test" nebo když očekávají zkoušení a to je špatně. (Někomu to stačit může, ale to je už věc jiná.) Existuje plno zdrojů, ze kterých získáš potřebné poznatky - zjisti si, co v kterém předmětu učitelé vyžadují: někomu stačí, aby se žáci zpaměti naučili látku ze sešitu a učebnice, jinde je třeba mít obecný rozhled v oboru, jinde zase budou chtít umět se zamyslet nad problémem a aktivně jej řešit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.