Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soustava rovnic

Od: spatnysam odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, prosímvás, pokusil jsem se vyřešit tuto soustavu rovnic:

x+y=4

x-5y=-6

, ale nemohu se dopočítat ke správnému výsledku jak metodou sčítací i dosazovací vyšlo mě (x,y) = (4, 1,6). Poradíte někdo jak to vypočítat i s postupem? Děkuji předem.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

faithoncemore*
hodnocení

3x

z první rovnice si vyjádři x=4-y, to dosaď do drduhé rovnice: 4-y-5y=-6, pak si převeď členy, kde figuruje y, nalevo, a zbytek napravo: -6y=-10, minusy se Ti vykrátí a y=10/6=5/3. No a nazačátku jsme řekli, že x=4-y=4-5/3=12/3-5/3=7/3

spatnysam
hodnocení

Moc Vám děkuji

hodnocení

2x

Jak jste to počítal? Metoda sčítací, kdy od první rovnice odečtete druhou, dává y = 10/6. Nezaměnil jste třeba rento výsledek za 1,6 (i když nevím jak)?

Pokud ne, tak po odečtení druhé od první a zjičtění, že y = 10/6, můžete buď toto y dosadit do první rovnice a vypočítat x, nebo sečíst pštinásobek první a druhou; vždy vyjde x = 14/6.

Ale stejně bu mne zajímalo, jak konkrétně jste to počítal. Když vám oběma metodami vyšel tentýž chybný výsledek, dopouštíte se asi nějaké systematické chyby. Dejte sem svůj výpočet, ař tomu přijdeme na kloub.

spatnysam
hodnocení

Ano, je to možné že jsem to zaměnil, nevěděl jsem dřív přesně postup a byl jsem přesvědčen že postup dělám správně, nyní už mi to vychází i tady. Také vám děkuji za čas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]