Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Molekulární, iontové a základní rovnice

Od: lightknightcz* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den.

Mám otázku. Máme zpracovat protokol laboratorní práce a jedním z úkolů je úkol "Chemickými rovnicemi zapište vznik Mg(OH)2 a kationu tetraaminměďnatého. Napiště rovnice molekulární, iontové a základní."

Problém je v tom, že vůbec netuším, jak mám k jedné reakci napsat tři odlišné rovnice, navíc, když se o tomhle náš učitel chemie nikdy ani nezmiňoval. V chemii nejsem žádný flákač, je to můj nejoblíbenější předmět, takže je vyloučeno, že by to bylo tím, že jsem prostě nedával pozor, nebo to zapomněl.

Prosil bych tedy o radu: Jak mám vyřešit tento úkol?

Děkuji mnohokrát za každou odpověď, která mi pomůže :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mrkva
hodnocení

0x

taky nevím, co se myslí těmi základními reakcemi.

A není to tak, že základní reakce = iontové? To by tak odpovídalo podstatě věci.

mrnikdo
hodnocení

0x

Ruku do ohně za to nedám, ale jedná se dle mého pouze o jiný typ vyjádření- při molekulové prostě jen napíše co s čím reaguje, co vznikne, při základní to vyčíslíš a při iontové vyznačíš ještě ionty-kationty anionty...

hodnocení

0x

Taky by mohla být základní rovnicí myšlená jen nevyčíslená rovnice, která by měla na pravé straně jen hlavní produkt:

1: KOH H2SO4 -> K2SO4

2: molekulová: 2KOH H2SO4 = K2SO4 2H2O

3 iontová: 2K SO4(2-) = K2SO4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]