Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

NJ - předložka, člen, roky

Od: sharon odpovědí: 1 změna:

Milí rádcové a milé poradkyně,

potřebovala bych od Vás pomoci. Potřebuji vědět, jak v němčině správně říci větu, že jsem udělala maturitu v roce (např. 2014) z předmětů ... (ty bych nyní vyjmenovala). Mám to tak nějak takhle: Ich habe das Abitur im 2014 (Teď mi něco chybí - předložka? z? Nebo jen člen der, die das? A v jakém pádě? 3. 4.?) Buchhaltung, Ekonomie, ... abgelegt.

A jak se dá říci, že jsem dokončila vysokou školu v tom a tom roce? Jako se střední školou mám, že jsem udělala maturitu, tak jak to u vys. šk.? Promotion hatte ich im 2020? Nebo státnicemi?

A pokud mám do školy (na SŠ) za úkol do němekého jazyka psát žádost o práci nějaké společnosti, můžu psát normálně můj datum narození a pak že maturitu jsem udělala v r. 2016, promoce v r. 2021 a pak že jsem pracovala... Jakože budu psát o budoucnosti, ale v minulém čase. Když bude v žádosti i datum, kdy to píšu, tzn. 2015?. Nebo mám napsat, že jsem se narodila např. o 15 let dříve, aby to bylo, že už vše mám za sebou - ty školy apod.

Děkuji za rady. Snad je to k pochopení.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Zkouky včetně maturity se nedělají, ale skládají. V němčině se sloveso machen používá mnohem méně, než v češtině sloveso dělat, v němčině dávejte přednost konkrétním významovým slovesům.

... im Jahre 2014 das Abitur in (předměty bez členů) abgelegt.

Budoucnost a minulost konzultujte se svou učitelkou němčiny.

Já bych spojení minulého času s událostmi v budoucnu hodnotila jako chybu. Podle mne byste si měla buď vymyslet fiktivní data/údaje a psát v minulosti, nebo použít skutečná data a psát v přítomném/budoucím čase.

Studium na VŠ se i v Německu ukončí státními zkouškami.

Víte, jak se v němčině píší žádosti o místo?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]