Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dostali jsme ve škole zadání na seminární práci z dějepisu, ale téma je v podstatě libovolné - historie čehokoliv. Má to být minimmálně 10 stránek čistého textu. Nemám žádný nápad na dobré téma, které by se nechalo dobře zpracovat a nebylo tak nudné. Poradíte mi nějaké vaše tipy?
Ahoj,
tak zkus zapřemýšlet, jestli ti byla sympatická nějaká historická postava nebo období. Holky hodně poutá třeba postava císařovny Sissi (Alžběty Bavorské), hodně bylo napsáno o vztahu Napolena a Josefíny, zajímavá je i postava Marie Terezie a jejího syna, nebo postava Masaryka.
Kluci zas obdivují třeba slavné vojevůdce a rádi rozebírají příčiny válek. Dodnes se lidi hádají, když přijde na přetřes otázka, jestli bylo dobře, že jsme se na počátku války dali bez boje zabrat Německem a zabránilo se tak velkému krveprolití, nebo by bývalo bylo lepší se nevzdat a bránit se.
Jestli je ti to jedno a nic tě netáhne, tak co třeba historie tvého města, případně oblasti, kde bydlíš? Nebo historie nějakého tvého koníčku, či práce, které se chceš věnovat nebo se věnovali rodiče či prarodiče?
Např. historie medicíny je velice zajímavá a jistě toto téma upoutá i ostatní. Dá se o tom napsat hodně, od starověkých mudrců, jakými byli Galén nebo Ibn Síná (Avicena), přes léčení ve starověkém Egyptě (kde měli domy zdraví a když nemocný kráčel při propuštění dlouhou chodbou, lékaři byli skryti za různými troubami a obrazy s dírami z vnější strany této chodby a volali na něj přes tyto tlampače: "Jsi zdráv!"). Až po postavy, které jsou leckomu známy, třeba Semmelweis, (který se donutil mediky mýt před porody, když přišli z pitevny, protože věřil, že přenášejí horečku omladnic a měl pravdu), Koch a Pasteur nebo náš Thomayer, Charvát ap. Samostatnou kapitolou je léčba duševních nemocí a přístup k těmto nemocným, který byl velice krutý. Zajímavou historii má i mor a morové rány, které prošly světem.
Moc zajímavou historii má i vývoj učitelství, není to jen Komenský, ale i John Dewey, který zavedl pracovní školy, propagátor integrace postižených František Bakule, který učil invalidy po 1. sv. válce, jak se začlenit do společnosti a byl prvním ředitelem Jedličkova ústavu.
Dovedu si představit zajímavý referát i o historii nějakého sportu, lokomotiv, vývoji nějakého řemesla a možná by prošly i pověsti o různých domech a místech ve tvém okolí, ty vždycky baví a zajímají.
Nebo historie nějakého malíře, případně hudebního skladatele, který se ti líbí. Či historie hudebního stylu, pokud by to dějepisářka ještě skousla.
doplněno 04.01.15 11:12:Z těch méně běžných témat: ještě mne napadla otázka historie módy, od účesů, přes hadry, až po boty. To je hodně různorodé a zajímavé, najít se o tom dá hodně. A navíc, pojmy, jaké běžně používaly naše matky a babičky, např. bombajka, kazak, hubertus, havelok, krejzlík aj. si už dnes málokdo z mladé generace dovede přestavit, jak to vypadalo, přesto se s nimi v knížkách často setkáváme.
doplněno 04.01.15 11:20:Zapomněla jsem si opravit překlep, má být Avicenna.
doplněno 04.01.15 11:25:A co sis vybral a jak to pojmeš? Nemusíš jen opisovat historii, ale zkus třeba položit hypotetické otázky, co by bývalo bylo kdyby to bylo tak nebo onak a po svém si můžeš domyslet.
Nebylo nudné, to je otázka...pro mě je třeba celej dějepis nuda :D.
Takže záleží co tě třeba baví z historie a to se ti určitě bude psát líp než něco co tě nezajímá. Třeba jedna ze světových válek, nebo co se odehrávalo na našem uzemí zkrz historií... Určitě ale vynikne, když najdeš nějaké zajímavosti k tématu, které se jen tak v učebnicích neuvádějí, také dobře vypadají různé grafy.
Já měl v podstatě obdobu, akorát jsem to měl pouze jako esej, vypracoval jsem to jako seminárku, zadání bylo 7-10 stran čistého textu, já měl 21 stran dohromady i s přílohami, prošlo to, původně jsem měl 32 stran, ale projistotu jsem to zredukoval aby mne nevyhodil, že jsem nesplnil zadání s počtem stran :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.