Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s maturitním příkladem

Od: maturita odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, letos budu maturovat z matematiky a propočítávám si didaktický test z minulého května.

A objevil se mi problém v příkladu (viz obrázek níže)

Počítal jsem to tak, že šedý trojúhelník zabírá jednu šestinu a jednu čtvrtinu celkového obdélníku... 1/4 + 1/6 (společný násobek je 12) = 5/12, ale v oficiálních výsledcích je uvedeno 5/24? Je chyba na mé nebo na jejich straně, případně, kde jsem tu chybu udělal? Děkuji

Problém s maturitním příkladem

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

chybu jste udělal vy, protože tmavý trojúhelník zabírá jenom POLOVINU z těch 5/12, čili zabírá 2,5/12 což je 5/24.

Tak je to myšleno, ale stejně bych zadání trochu kritizoval. Je tv něm sice řečeno, že ty dílky v prvním obdélníku jsou stejné a totéž že platí pro třetí obdélník, ale velikost dílků v posledním trojúhelníku moho odvozovat pouze z obrázku, a co když je ten obrázek nepřesný?

No dobře, já vím, ale úplně rigorozně vzato je to možné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]