Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nasobení lomených výrazu

Od: ja* odpovědí: 19 změna:

ahoj potřebovala bych pomoct s nasobením lomených vyrazu nemohl by mi to někdo vysvětlit třeba na tomto příkladu?

Nasobení lomených výrazu

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Především jste vložila obrázek zrcadlově, dovoluji si opravit.

No a následně v závorkách převedeme vše na společného jmenovatele a lomené výrazy v nich sečteme; ono se to dost zjednoduší. Na závěr pak použijeme standardní postup: součin závorek bude mít ve jmenovateli součin jmenovatelů a v čitateli součin čitatelů, a pak vykrátime, co se dá, a dá se dost. (Nepočítal jsem to na papíře, ale jen orientačně jsem to odhadoval zpaměti, takže si raději netroufnu sem napsat výsledek, ale když si to napíšete, složité to nebude.)

doplněno 02.01.15 12:52:

Zkuste to, a když budete mít konkrétní problémy, ozvěte se,

Nasobení lomených výrazu #2
ja*
hodnocení

No já sem si Teda udelala společného jmenovatele v té první závorce a vyšel mi 2(a-b).(a+b) a jak udělám ten vrch já nepotřebuje aby mi to někdo vypočítal já si na to přídě sama potřebuju vědět jen postup
doplněno 02.01.15 13:15: No a teď mám Teda ten společný násobek a vrch my vyšel (a+b)-(a-b)-2 ale tím pádem se to všechno vyskrka vrch se spodek a první závorkách je 0? To mam asi spatne
x®
02.01.15 13:52
Nasobení lomených výrazu #3
Nasobení lomených výrazu #4
ja*
Má to vyjít v citadela 2b a ve jmenovatele a(a+b)?

V principu by mohla první závorka vyjít nula, ale zde tomu tak nebude. Za prvé: (a+b)-(a-b)-2 = 2b + 2, což obecně není nula; za druhé ten vršek vyjde jinak. Společný jmenovatel máte dobře, je roven 2(a-b).(a+b) (případně v jiném tvaru 2(a2-b2), což je vlastně vzorec pro rozdíl čtverců, který zřejmě znáte). Další postup je ovšem takový, že jeden každý ze sčítaných zlomků rozšíříte tím, co v tom jeho původním jmenovateli scházelo. Jaksi mám pocit, že tak nějak si to také představujete, ale provedení není O K. Konkrétně si to předvedeme na prvním zlomku. Jeho čitatel je (a+b). jmenovatel je 2(a–b) a do společného jmenovatele mu tedy schází (a+b). Tím musíme zlomek rozčířit, tedy vynásobit jak čitatele, tak jmenovatele. Po rozšíření bude ve jmenovateli to, co chceme, tedy 2(a-b).(a+b) , ve jmenovateli bylo (a+b), při rozšiřování tuto závorku musíme vynásobit "rozšiřovatelem", zde tedy opět výrazem (a+b), a dostanete jako nový jmenovatel (a+b)2, případně a2 + 2ab + b2 – to už je věc úprav. No a podobně s ostatními zlomky.

No a zase jsem se opozdil, @x uý přidal úplný postup.

doplněno 02.01.15 14:00:

respektive ten začátek - převod

ja*
No ten vrch v té první závorce mi vyšel (a+b)na druhou -(a-b)na druhou-4bna druhou nebo +4b na druhou? A jak tet dal vyskrkam citadela s jmenovatelem? A potom půjdu na tu druhů závorky a udělám spolecnybjmenovatel? A to bude jak a proč?

Nakonec tp bude +2b²- Ano, před zlomkem je mínus, ale ve jmenovateli máte b² – a², tedy –(a²– b²) a tím se znaménko obrátí. A taky tam není 4 b², ale 2b², prostě tak, jak píše @x.

To ovšem je začátek úprav, z toho moc nevykoukáte. Musíte pokračovat, to jde různě, například (a+b)² umocnit. (a–b)² taky a v čitateli posčítat, co se dá. Teprve pak můžete "vyškrtávat:, rozuměj krátit čitatele proti jmenovateli, tedy bude-li co (a ono bude).

doplněno 03.01.15 17:36: fedy trochu jsem vás zmáltl, 2b² tam bude jako mezivýsledek a úpplně nakonec skutečně 4b²,
ja*
Ma celý ten příklad vyjít 2b v citadela a a(a+b) ve jmenovateli? A jestli ne tak kolik abych si to mohla podle toho zkontrolovat mě to vyšlo takhle

Nemá.

Podle mne by mělo vyjít a.

A jen ořipomínám, nezapomeňte na podmínky.

doplněno 04.01.15 13:13:

Pardon, 2/a, jak píše x. Osi se mi vypnul numlock .

ja*
Ahoj mě ta druhá závorka vyšla tak ze mi společný jmenovatele vyšel ab a vrch a-b a jak to mám od sebe odečíst?
x®

Po umocnění výrazů (a + b)2 – (a– b)2 a jejich sloučením dostaneme 4ab.

Vytkneme 4b a máme 4b(a +b). Nakonec se vše zkrátí a máme 2/a.

ja*
A to mluvíš o celém příkladu nebo jen o té druhé závorce
x®

Čitatel prvního zlomku: (a + b)2 – (a – b)2 + 4b2 = 4ab + 4b2 = 4b(a + b)

ja*
Nejrychlejší by bylo kdybys byl tak hodný a mohl bys mi to poslat abych viděla proč je to tak a onak potřebuju to vidět moc tě o to žádám

ja*
Nemohl byste to počítat na papír a vyfotit to abych věděla jak se to počítá krok po kroku?

ja*
hodnocení

potřebuju to jak postupovat krok po kroku.

honzmalatny*
hodnocení

0x

mrkněte na youtube, zadejte lomené výrazy a tam je návodů a rad přehršel.

ja*
hodnocení

Ale tam jsou jiné problémy já potřebuju takové typy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]