Nejste přihlášen/a.
V dotazu je zmíněno, že obojí je vykání. To je zásadní omyl. Zájmeno ihr se používá v množném čísle tam, kde osobám nevykáme, tedy např.: Kluci, vy jste... Zatímco Sie je použito při obdobě našeho vykání: Pane učiteli, Vy jste... Takže pravidlo je jednoduché.
amper: trošku blbost,co jste napsal.
Co například: Ihr Auto steht auf der Strasse (Vaše auto stojí na ulici). Vaše,myšleno,auto jednoho člověka,kterému vykáme.
no já se tedy přiznávám, že němčinu mám spíš naposlouchanou a naopakovanou než našprtanou z učebnic a nechci se přít s mistry gramatiky. Ale jedno jsem pochopil. Slovní tvar může být úplně stejný, ale slovo má jiný význam. V češtině to přece máme taky.
Ty nudle si nedám. Víte jak tuto větu přeloží Němec? Du Nudel gebe ich mich nicht. Větě Ty nudle si nedám Němci vůbec neporozumí.
Nikolivěk, milý kolego. Musíte ještě rozlišovat mezi Ihr a ihr. I když uznávám, že ihr psáno na začátku věty a Ihr se od sebe blbě pozná, tak takhle původní dotaz nezněl. Je jasně psáno ihr a Sie.
když mluvíš ke klukům se kterými si tykáš, řekneš ihr. Ihr habt ..., ihr seit ...
Když mluvíš k dospělým lidem kterým vykáš, řekneš Sie s velkým S. Sie haben ..., Sie sind ...
Nic složitého.
K tykání více osobám s použitím zájmena ihr už napsali předchozí rádci. Připomínám, že pokud půjde o skupinu lidí, v níž byste vykala jenom jedné osobě, musíte vykat všem (nelze použít ihr).
Dále je potřeba odlišit osobní zájmena (ihr/Sie ► vy/Vy) od zájmen přivlastňovacíh (euer/Ihr ► váš/Váš).
Např.: Herr Wagner, können Sie bitte Ihren Bruder anrufen? (Pane Wagnere, můžete prosím zavolat svému bratrovi?)
Dobrý den, můžu se zeptat, v tom příkladu máte Ihren. Proč? Tady toto pádování, kdy se dává -m a kdy -n mi bohužel nikdy do hlavy nelezlo ale...
je Der Bruder a volá komu/čemu (třetí pád) a jak u neurčitého tak u určitého členu mužského rodu je na konci -m (dem, einem). a přivlastňovací zájmena se skloňují podle členu neurčitého,,,
Prosím opravte mě, pokud se mýlím, děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.