Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčení sešitů

Od: kecerad odpovědí: 2 změna:

Zdravím vás milé poradkyně a poradci.

Potřebuji od vás poradit. Před Vánoci jsem byla nemocná, a proto jsem nebyla ve škole. Nyní už mi je lépe a potřebovala bych si tedy dopsat poznámky ze sešitů, za tu dobu, co jsem tam nebyla. A bohužel to byla delší doba. Od mojí kamarádky si to bohužel nyní půjčit nemohu, a tak mi nezbývá nic jiného, než si to půjčit od jiné spolužačky či spolužáka. S nikým se tam ale moc nebavím, nekamarádím, jsem už taková uzavřenější od malička. A tak nevím, zda je vhodné napsat někomu ze třídy, zda bych si od ní/něho mohla sešity půjčit, a to ještě do konce prázdnin, abych alespoň trochu byla v obraze. Je mi totiž blbé otravovat je o prázdninách, zvláště když bude Silvestr a Nový rok. Navíc mohou být někde třeba na horách apod. Mám jí/jemu napsat? A jak? Není blbé je otravovat v tuto dobu, s tím, že si třeba půjčím a druhý den vrátím? Mám napsat spolužačce, která mi už ofocovala nějaké poznámky dříve, nebo někomu jinému, aby to nebylo, že ji jen využívám, i když jsem minule poděkovala. Myslíte si, že by jim mohlo vadit, že si pro ně chci přijet až k nim domů? Když se spolu moc nebavíme, tak že by nebyli nadšení z toho, že vím, kde bydlím a otravovala je ve volném čase. Já bych třeba i požádala o ofocení, ale bude toho hodně a potřebuji si v tom udělat trochu pořádek.

Děkuji za rady.

Na závěr bych všem tady chtěla moc poděkovat, za to, že tu jste a pomáháte. A přeji vám vše nejlepší do nového roku. :)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

3x

Ahoj, myslím, že si s tím děláš až moc velkou hlavu a zbytečně se ostýcháš. Určitě se zeptej hned, jestli ti někdo půjčí sešit a klidně i více lidí, protože mohou být někde mimo domov. Ozve se ten, který je doma a poznámky nepotřebuje a nijak ho to neotravuje, že si pro ně teď zaskočíš. Nemáte třeba nějakou třídní skupinu na facebooku, kam by se to dalo dát? Myslím, že požádat kámošku, co ti již jednou sešity půjčila, je sázka na jistotu, pokud je doma. :) Necpeš se přece nikomu domů, sešity si můžete vyměnit na prahu nebo si dát někde sraz.

Je lepší si sešity půjčit nyní a klidně i od více lidí, než až ve škole, protože pak je budou potřebovat a ty na dopsání a naučení látky budeš mít méně času. Jestli se tomu člověku chceš revanšovat, vezmi mu třeba trochu vašeho cukroví, jestli ti ho maminka věnuje a ještě nějaké máte, nebo třeba malé čokoládové zlaté prasátko pro štěstí, ale není to naprosto nutné.

Jestli sešity někdo je ochoten půjčit, ale zároveň jen na chvilku, protože se z nich potřebuje učit, můžeš si je u něj na místě ofotit. Vyfoť je ale na otevřeném světle venku, bude to čitelnější, než to fotit někde na chodbě. Z některých fotek z mobilů, co tu lidi předloží na nich nějaký příklad a není to k přečtení, tu lezu po zdi. :)

Pokud někdo sedí doma jen u PC nebo televize, určitě tě i rád uvidí a třeba i pokecá. Není vám přece 50 a nepracujete do vysílení, abyste o prázdninách potřebovali mít absolutní klid a ofrňovali se nad návštěvou spolužáka nebo nechceš od nich nějakou práci o svátcích, jsou to spolužáci a kamarádi, ne řemeslníci :). Navíc, sama víš, kdo se jak chová ve škole a protivným, povýšeným rypákům si určitě o poznámky říkat nebudeš.

Dnes pomohou oni tobě, zítra třeba ty jim, až budou něco potřebovat.

hodnocení

2x

Také si myslím, že se příliš moc ostýcháš. I když s ostatními moc nekamarádíš, snad ti ve třídě neunikne, když si chce někdo něco od někoho půjčit, jak ten druhý reaguje - jestli odmítavě, či naopak rád pomůže. Pak se snadno můžeš obrátit na toho druhého. Pokud máš např. Facebook, a máš tam spolužáky v přátelích, tak snadno zjistíš, jestli jsou nebo nejsou online a podle toho jim můžeš napsat. Myslím, že když slušně poprosíš a poděkuješ, tak by ti mělo být vyhověno, pokud jste alespoň trochu solidní kolektiv. Nezapomeň pak dodat, že když bude někdo potřebovat, ráda pomůžeš také, v nějakém předmětu, který Ti půjde. Nezapomínej také na to, že někteří učitelé tohle vůbec neřeší a je podle nich povinnost si vše zjistiit a doplnit od spolužáků. Na kamarádku, kterou zmiňuješ, se můžeš v klidu obrátit. V nejhorším případě bych zkusil obrátit se přímo ve škole na dotyčného vyučujícího a zeptat se ho, co a jak, ale to až v případě, kdyby ti opravdu nikdo ze třídy sešity nepůjčil. Což snad nebude nutné.

Samozřejmě by také nebylo od věci, alespoň s někým ze třídy se bavit tak nějak normálně, aby to nevypadalo, že si na ně vzpomeneš jenom tehdy, když něco potřebuješ a jinak ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]